– Det är för tidigt att säga, men inom partikelfysiken har vi kopplingar till kosmologin när det gäller mörk energi och mörk materia, säger han.
Valbosonen Nils-Erik Bomark doktorerade i partikelfysik vid universitetet i Bergen år 2011. Och naturligtvis är han intresserad av den nya upptäckten som sägs kunna kullkasta teorierna om hur strukturerna i universum uppstod vid Big Bang för 13,7 miljarder år sedan.
Det man har upptäckt är en grupp av 73 kvasarer som tillsammans utgör den största struktur som hittills har setts. Den är enorm, att passera gruppen skulle ta fyra miljarder år – om man kan färdas i ljusets hastighet.
– Vår egen galax, Vintergatan, är pytteliten i jämförelse. Men jag skulle inte bli förvånad om andra forskare kommer att hävda att gruppen inte ska betraktas som en struktur utan flera stukturer. Debatten kommer nog att pågå, säger Nils-Erik Bomark.
Han berättar att Big Bang-teorin går ut på att all materia är jämnt spridd över hela universum. Därför är upptäckten av den enorma kvasargruppen så betydelsefull.
Till Sveriges Radios hemsida säger Robert Cumming vid Onsala rymdobservatorium att upptäckten går emot vår nuvarande uppfattning om universums storlek.
– Om de har rätt så kan det bli tillbaka till skrivbordet för kosmologerna, säger han.
Och i så fall alltså även för partikelfysiker som Nils-Erik Bomark.
Till sist, vad gör du nu?
– Jag söker arbete och undervisar lite här på universitetet. Men jag söker en post i teoretisk partikelfysik, men det finns inte så många sådana.
Du söker alltså över hela världen?
– Ja det måste jag göra, säger Nils-Erik Bomark.