Den har kallats "supermyndigheten" eftersom den sköter administrationen åt andra myndigheter som Skatteverket och Försäkringskassan. I juni ifjol bildades den och har nu 200 anställda varav 90 i Gävle.
I september och oktober kom Riksrevisionen på besök och hittade brister kring IT-behörigheter och diarieföring av allmänna handlingar. Dessutom hade fakturor på miljonbelopp godkänts av endast en person trots att reglerna kräver dubbel attestering.
- Det tycker jag själv är den allvarligaste kritiken, säger Olov Rydberg, administrativ chef på Statens servicecenter.
Enligt honom berodde bristerna i första hand på underbemanning, den personal som behövdes för att följa reglerna var inte på plats under sommaren och en bit in på hösten. Samtidigt var myndigheten under uppbyggnad vilket innebar stora utgifter.
- Vi var tvungna att få ut pengar till leverantörerna och då blev det en attest i stället för två i vissa fall.
Men enligt honom fanns aldrig någon risk att anställda skulle kunna betala ut pengar till sig själva eller till företag som inte var leverantörer.
- Det finns flera kontrollstationer och ingen person har på egen hand kunnat hantera hela faktureringskedjan. Så trots att vi missade i början har systemet varit förhållandevis säkert, säger Olov Rydberg.
I efterhand har Statens servicecenter dessutom gått igenom samtliga 1200 fakturor som har betalats sedan myndigheten föddes.
- Det har handlat om barnsjukdomar. Men regler är regler och Riksrevisionen kan inte behandla en ny myndighet annorlunda än en som funnits sedan 1700-talet, säger Olov Rydberg.
Erik Wikström