En ny sal för kärlingrepp har öppnats på Gävle sjukhus. Det är en befintlig operationssal som gjorts om och försetts med utrustning för så kallade interventionella behandlingar, röntgenbaserade ”oblodiga” ingrepp som görs med hjälp av tunna katetrar som förs in via blodkärl.
Satsningen har kostat drygt tre miljoner kronor och är ett led i en uppgradering av den kärlkirurgiska verksamheten på sjukhuset. Fler patienter med olika kärlåkommor - aortabråck, förträngningar, ”fönstertittarsjuka”, blödningar med mer – ska kunna behandlas med den skonsammare interventionstekniken.
I den nya salen är det möjligt att både operera kirurgiskt och använda intervention. Operatören kan skifta teknik under operationens gång och därmed anpassa ingreppet efter patientens behov.
Intervention har vid allt fler typer av kärlingrepp blivit ett starkt alternativ till traditionella operationsmetoder. Gävle sjukhus var tidigt ute med att framgångsrikt behandla kärl på detta sätt.
Under flera år låg man i framkant i Sverige. Brist på kompetenta läkare gjorde dock att verksamheten i fjol kraftigt tappade fart. Patienter fick skickas till Uppsala för behandling till en kostnad på 6,5 miljoner kronor.
Genom ett samarbete mellan kirurgin och röntgenverksamheten på sjukhuset håller nu verksamheten på att lyfta sig. Vidareutbildning pågår för att fler läkare ska kunna utföra sådana här ingrepp. Fler patienter ska därmed kunna behandlas på hemmaplan.
– Vi skulle vilja kunna utföra sådana här ingrepp akut dygnet runt här på sjukhuset. Vi tror att det ska bli möjligt på sikt. Men i dag är vi för få som kan tekniken för att kunna täcka en jourverksamhet, säger Khatereh Djavani Gidlund, överläkare i kärlkirurgi och en av tre läkare som i dag utför interventionsingrepp i kärl på Gävle sjukhus.
Med den nya interventionssalen, som invigdes i går, blir möjligheterna att nå målet större.
– Vi har hittills bara haft en interventionssal. Med två salar får vi bättre möjligheter att utbilda fler läkare i den här tekniken, säger Ewa Åsenlund, koordinator i samarbetsprojektet.
Den nya salen kommer att heta Strindbergssalen, efter förslag från Torbjörn Tuveson, pensionerad men ännu verksam kärlkirurg på Gävle sjukhus.
Salen uppkallas därmed efter röntgenläkaren Lars Strindberg som tidigare ledde interventionsverksamheten på sjukhuset och som ses om en pionjär i Sverige på området.