Quantcast
Channel: AdaptLogic
Viewing all 23414 articles
Browse latest View live

Skojigt – men också gripande

$
0
0
Att övervara Morgan Allings nya show är som att åka berg- och dalbana. Stundtals är det skratt och smattrande applåder, men plötsligt blir det dödstyst i salongen när han berättar om sitt helvete som barn.

Han forslades hit och dit mellan tre barnhem, fyra fosterhem och nio byten av skolor. Hos sina föräldrar kunde han inte vara, pappan satt mest på kåken och mamman var gravt alkoholiserad. Snacka om att han hade det tufft, eller snarare är det ordet ett understatement.

I showen återkommer han med jämna mellanrum till sin rädsla för att inte bli omtyckt och inte älskad för den han var. Så även i skolan där han tidigt levde rövare och satte griller i huvudet på lärare och klasskamrater.

Men det var ju bara det att han var ett råämne till en skådespelare och hade en järnvilja och revanschlust. "Jag skulle minsann inte låta mig knäckas".

Och det ordnade upp sig småningom, särskilt när han kom till sista anhalten på "fosterhemturnén", hos familjen Alling möttes han med respekt.

Länge sen jag såg en så interaktiv föreställning som denna, möjligen kan den jämföras med Stefan Sauks för ett par år sedan.

En trio i publiken, inklusive en gammal klasskompis som flyttat till Gävle från västkusten, bjöds in i showen för en kort lektion i teaterkonst och gjorde det visserligen bra – men det blev för långt som inledning i andra akten.

Annars är det humor och allvar i en välregisserad och oftast lustfylld blandnig, emellanåt med improvisationer, bortsett från partierna om hans tråkigheter i barndomen och sedermera en kollaps som tvingade honom att söka psykiatrisk hjälp.

Efter en rätt så underhållande föreläsning om hjärnans funktion med ett ambitiöst hopsatt bildspel så utbrast han avslutningsvis: "Det viktiga är inte hur man haft det, utan hur man tar det och vad man gör av det".


Fortsatt stopp för vargjakt

$
0
0
Kammarrätten i Stockholm ger inte Naturvårdsverket prövningstillstånd för sitt överklagande av förvaltningsrättens tidigare beslut att tillfälligt stoppa (inhibera) planerna på licensjakt på varg i februari, skriver tidningen Svensk Jakt på sin hemsida.

Därmed råder fortsatt stopp för licensjakten på 30 vargar i Värmlands, Örebro och Dalarnas län den 1-15 februari.

Verket kan överklaga kammarrättens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen, men ännu är det oklart om det ska göras.

Gunilla Skotnicka-Ewing, sektionschef på Naturvårdsverket, säger att frågan först måste diskuteras mer internt. Hon konstaterar att tiden är knapp men ytterligare överväganden behövs, säger hon.

TT: När tror du ni kan ha beslutat?

- Inom kort, under morgondagen eller dagen därpå, svarar hon på tisdagskvällen.

Huge vill höja ribban

$
0
0
När traditionellt framstående IFK Gävle valt att lägga ner inför kommande säsong blir IK Huge regionens flaggskepp. – Vi har fått en fördel av att det kommit spelare med division 1-klass till oss. Det ska bli kul att se hur de utvecklar sig, säger Huges nye tränare Johan Liljemark.

För Huge ger konkurrenternas avbräck en möjlighet att höja ribban. Men Johan Liljemark poängterar också att det finns fördelar med lokalrivaler.

– Det är tråkigt för distriktet att tappa lag som spelar så högt upp i seriesystemet. För oss är det bra att ha heta derbymatcher och konkurrenter som sporrar en, säger tränaren Johan Liljemark.

Johan Liljemark är ny huvudtränare sedan Anders Markström valt att ta ett steg tillbaka och bli assisterande tränare till den här säsongen.

Bland de spelare som kommit till Huge från IFK Gävle finns innermittfältaren Josefin Siggstedt och anfallaren Felicia Sandin. De ville inte gå till en lägre division när IFK lade ner. Huge ringde och bad dem komma och provspela.

– Det är tråkigt att ett lag får lägga ner, men jag hade ändå bytt för att få prova något nytt, säger Felicia Sandin.

Felicia och Josefine betonar att det var bristen på organisation i klubben som gjorde att den fick läggas ner. I Huge är situationen annorlunda och det är med viss stolthet Hugefostrade backen Johanna Pettersson berättar att hon spelat i klubben sedan hon började med fotboll.

– Nu är man ju lite av en idol på Kastvallen, säger hon med glimten i ögat.

Johanna Pettersson berättar att hon får ta ett större ansvar nu när flera meriterade spelare har lämnat klubben. Trots att hon bara är 21 år är hon bland de äldsta i laget.

– Det är inte som man tror att det ska vara i ett fotbollslag. Men jag känner att jag får ta ett större ansvar och en ledarroll.

Huges två vassaste målskyttar Amanda Östervall och Ida Markström (tillsammans 21 seriemål förra säsongen) har båda lämnat klubben, och kaptenen Evelina Huldén har slutat.

– Det är spelare som betyder mycket. Evelina var lagets hjärta och lungor på mittfältet i många år. Amanda lämnar ett tomrum i offensiven eftersom hon gjorde mycket mål och assist. Ida gjorde mycket mål som anfallare och var även en stabil mittback.

Men Johan Liljemark hoppas på att befintliga spelare ska växa och fylla ut utrymmet efter förlusterna:

– Andra tjejer får ta ett extra kliv och axla ansvaret den här säsongen. Vi har en stark trupp nu, men den är inte spikad än. Vi letar efter fler spelare, särskilt anfallare.

Eftersom truppen inte riktigt är klar har ledarstaben inte satt något mål för säsongen än.

– Men det är klart att vi vill göra en bättre prestation än förra säsongen, och få en bättre placering.

Den senaste tiden har Huge varit framgångsrikt i cuperna i regionen. Bilma Cup vann laget för fjärde året i rad och i Arbetarbladet Cup kom man till semi- respektive kvartsfinal med två lag.

Nu är det hård träning som gäller inför säsongen, fyra pass i veckan med styrke- och intervallträning, samt bollpass.

Säkrar Brynäs fjärdeplatsen?

$
0
0
Tre omgångar innan slutspelet kan Brynäs i princip säkra en fjärdeplats i kvällens match mot AIK.

Munksund-Skuthamn, fem poäng efter, har en svår bortamatch mot serieledaren Modo, samtidigt som Brynäs tränare Henrik Orevik tror på sitt lag mot AIK.

– Vi känner att vi rår på dem. Sist vi spelade mot AIK vann vi med 2–0 på bortaplan. Det gäller att vi kommer upp i den standard vi hållit tidigare och kommer ner djupt i deras zon och sätter press på deras backar där, säger Henrik Orevik.

Senaste hemmamatchen mot AIK åkte Brynäsarna på storstryk då AIK vann med 6–2. Men det var i början av säsongen när Brynäs låg på en sämre nivå.

– Och vinner inte vi i morgon så kan vi ju säkra platsen själva på lördag när vi möter Munk-Skut. Vi får ta det som det kommer, men det skulle vara kul att få ett bra resultat med sig.

Det är tätt matchande för Brynäs just nu då man mötte Sundsvall i fredags, Leksand i söndags och så AIK i kväll. Dessutom har man matcher mot Munk-Skut och Modo i helgen då seriespelet avslutas.

– Vi hade bra energi mot Leksand sist, så jag tror inte vi ska ha några problem med orken. Alla spelare ser ut att vara tillgängliga också.

I de senaste matcherna har Brynäs haft en bra trend och matchen mot Leksand vann man med 3–2.

– Det var tight som tusan, men vi var starka och vann. Det känns tryggt att veta att vi är i gott slag inför slutspelet. Alla lagen vi kan få möta har vi slagit tidigare, så det spelar inte så stor roll vilka det blir.

Svenskan räddade Det stora monstret

$
0
0
Efter fyra år och oändligt många inspelningstimmar i vardagsrummet är Jacob Johansson klar med sitt livs största projekt. Under artistnamnet Det stora monstret gör han självutlämnande pop på svenska och nu hoppas han kunna förändra Sverige.

– Jag tycker det är viktigt att ha något att säga om samhället. Det är inte som att jag för någon politisk kampanj när jag gjort skivan, men det finns så sjukt mycket som är fel där ute och jag tror ändå att man kan skapa förändring med musik, säger Jacob Johansson.

Han är precis färdig med sitt debutalbum. Förväntningarna är stora. Det stora monstret finns med på många kritikers listor över artister som förväntas slå igenom under året.

Merparten av materialet till skivan har han spelat in själv i sitt eget vardagsrum, och skivan släpper han under den egna etiketten Suncave recordings.

– Jag tänkte länge att jag skulle släppa med något av de stora bolagen, det är ju en gammal pojkdröm. Men det kändes ändå konstigt, plötsligt inser man att man sitter och pratar med någon som lika gärna kunde göra en deal med typ olja. Då kändes det mer ideologiskt rätt att göra en egen label.

Att leva som musiker i Göteborg är inte enkelt och eftersom Jacob Johansson inte har råd med en egen ljudtekniker har han tvingats lägga sina sista pengar på ljudutrustning till sin kommande turné.

– Pengarna är inget självändamål för mig. Jag jobbar som personlig assistent vid sidan om musiken, och det är ganska skönt. Att jobba med konst och musik är abstrakt och då är det bra att ha något i verkligheten som håller en kvar på jorden.

Nina satsar stort på det nya året

$
0
0
Nina Göransson med helsystrarna Emmy Sky och Emilia Sky har under 2013 hoppat i klasser upp till och med 1.45 meters höjd.

– Det är dags att de går upp i 1.50-klasser i år.
Nu har hon även unghästarna Bon Aqua och Angela som 2014 ska kvala till Falsterbo och Flyinge, där unghästchampionatens riksfinaler avgörs.

– Det har varit ett väldigt roligt tävlingsår 2013. Nu inför 2014 har jag bra hästmaterial. De två äldsta, Emmy Sky och Emilia Sky, kom för cirka sju år sedan som 3-åringar. Jag red in dem själv. Jag har tävlat dem i klasser upp till och med 1.45-höjd med placeringar. Nu är mitt mål i år att de tävlar i 1.50-klass under utomhussäsongen.

Nina Göransson är 35 år, bor i Västanå med stall och ridhus hemma på gården och tävlar hoppning för Älvkarleby Ridklubb.

Hästarna:

• Emilia Sky:

Placeringar i 1.30 under våren i Gävle, Falun och Björklinge i denna ordning. Det blev 1.30-seger i Gagnef i juni. I augusti blev det fjärde placering i 1.45-debuten i Tierp.

– Jag satsar på att rida henne i 1.50 i år. Hon har blivit bättre och starkare under året som var och nu känns hon klar för att gå högre klasser. Jag har sett sedan hon var lite att hon har stor kapacitet. Men att klättra uppåt i klasserna har blivit utdraget på tiden, åren har gått. Detta på grund av att jag dels fick barn en vinter, dels att jag bröt ena armen hösten därefter och blev borta från ridningen även den vintern. Så det är dags i år att hon går 1.50.

• Emmy Sky:

Inomhus:

Under våren vann vi 1.30 i Björklinge i april, varefter vi hade placeringar i Högbo och Falun i maj.

Utomhus:

Placeringar i 1.35 i Högbospelen i maj. I SM-helgen i Sundbyholm placerade vi oss i två 1.40, varav den ena var finalen i Stora rundan.

Höstens första inomhustävling var i Sundsvall i oktober, 1.30, där vi kom fyra på lördagen och tvåa på söndagen.

Emmy Sky är en väldigt fin häst. Hon är en okomplicerad speed-häst, mycket snabb. En rolig häst som alltid är positiv. Hon är till och med en barnhäst som min 3-åriga dotter Alice rider på. Planen i år är att eftersom hon blivit stark i kroppen ska hon debutera i 1.50 utomhus.

Nya unghästar:

• Bon Aqua, 6 år:

Kom som 3-åring. Inriden i skritt, trav och galopp av uppfödaren Christine "Kin" Andersson, Lämpersbo, Älvkarleby.

– Sedan tog jag över efter sommarbetet. Förra året, som 5-åring, tävlade vi 1.20-höjd unghäst. Nu i år är målet att jag ska rida honom i 1.30 och kvala till Unghästhampionatet i Falsterbo och Flyinge.

• Angelo S.M, 5 år:

Uppfödare Anette Hedman, Älvdalen.

– Kom förra våren som 4-åring, oinriden oh nykastrerad. Nu ska han ut oh göra sin debut på tävlingsbanan. I år är målet 1.20-kval till Falsterbo/Flyinge.

Tävlingsåret startade på lördagen i Kungsgården, där de var felfria i 0.90 och fick åtta fel i 0.80.

Dessutom:

• Cooghan:

– Jag har även tävlat min syster "Sussies" (Susanna Ödgren) dressyrhäst Cooghan. Vi har blivit placerade i 1.10-klasser och startat upp till och med 1.20. I år ska han tävla dressyr med "Sussie" och hoppning 1.20–1.30 med mig.

Övriga tävlingshästar:

• Romantic Sky:

• Simorie:

– Jag har även tävlat fler unghästar under 2013:

Romantic Sky, som är lillebror till Emmy och Emilia, samt Simorie.

Veckans ryttare

$
0
0

Namn: Erika Koskitalo.

Ålder: 16.

Bor: Södra Björksätra, Sandviken.

Blogg: www.nattstad.se/vanjaerikaa

Familj: Mamma Annica, pappa Peter, lillasyster Sofia, 12.

Husdjur: Hunden Valle, Dvärgschnauzer.

Skola: Vård- och omsorgsprogrammet - VOVAR Bessemerskolan.

Klubb: Storvik Ovansjö Ridklubb (StORK).

Ridlärare: Lotta Nyman-Eriksson och Lena Liljedahl.

Favoritponny: Ridskolehästen Frideborg "Frida".

Mitt mål med ridningen: Utbildas mer inom hoppningen och tävla i de högre klasserna.

Det bästa jag vet: Rida och vara med familjen.

Det värsta jag vet: Är när folk inte kan ta hand om sina djur!

Det roligaste jag varit med om: Alla bra minnen från klubben. Till exempel när vi vart räddade från att gå i konkurs (2013).

Det värsta jag varit med om: När Hestia blev sjuk i somras. Ridskolehästen som blev halt under hyra-häst-veckan sommaren 2013. Jag red henne för att ingen annan ville ha henne, men då blev hon halt. Sedan dess så har hon gått nån enstaka lektion men blivit sämre igen. Och under jullovet fick jag förtroendet att försöka sätta igång henne igen, men det ser inte så bra ut i nuläget. Idag ska vi ut och skritta.

Ida och Heleen premiärvinnare

$
0
0
Ida Oskarsson från Årsunda vann årets första riktiga klass med sin Eiberg’s Heleen I Gästriklands/Gävleborgs ridsportpremiär för 2014 på söndagen i Kungsgården.

Till ponnyernas lokaltävling i hoppning hade Storvik Ovansjö fått in 109 anmälda starter, men avanmälningar sänkte siffran med totalt fyra i de fyra klasserna.

Lätt E:

B-ponnyerna Mazarine och Munsboro Goran fick de första grönvita StORK-rosetterna efter felfria ritter av Gävle Ponnyklubbarna Tilde Jansson, som i år bytt från Tierps RK och Ella Stolpe. Gävle Fältrittklubbs Miranda Sjöstedt red även sin C-ponny Högbergets Frida till rosett. Mirandas storebror Johannes Sjöstedt, också "Fältis", red också sin D-ponny Love fool felfritt och fick också en "snygging" i sitt träns. Det fick även de övriga tre i kategorin; hemmatjejen Emma Johansson med sin Four Choices, Ellas storasyster Hanna Stolpe, också ponnyklubbare, med sin Maximilian och Högbos Jenny Malmgren/Maxwell.

Lätt D:

Ella Stolpe med sin första B-ponny Sputnik och Tilde/Mazarin var felfria GPK-are liksom Nathalie Jönsson/Tajpas Papilio. Det var även Hofors lektionsponny Windy och privata Eklyckans Pinglan med sina respektive ryttare Ida Nyström och Nea Anttila, liksom Gävle Ryttarsällskaps Felicia Lång med sin Vivana. Hemmahoppen i kategori C, Linn Sjöström/Willy Wild Star och Wilma Lindgren/Sparkle fick en grönvit vardera. Och en till fick Miranda och Frida i GFRK. Årsunda Hästklubbs Emelie Bernhardsson hörde också till de lyckliga på sin Lady Banana-dotter Polly Girl.

Emma/Four Choices fick också en till, liksom Johannes/Love fool. Felicia Lång fick en till men med sin andra ponny Joyful News. Hemmaekipagen Emilia Ström/Popcorn och Jennifer Härtull Croona/Junior Forever, Gävle Fältrittklubbs Signe Lauritzsen, 13, med sin Molly Bee, Högbos Maja Ernesäter/Solero och Gävle RS:s Jacqueline Larsson/Vanilla Eye hörde också till de tolv lyckliga i kategori D.

Lätt C:

I den första "riktiga" klassen, Lätt C Två faser A:0/A:0 blev det Hebys Ida Fagerström i kategori B-toppen: Hon vann med sin Madges Lane Paul närmast över sig själv med Killycloghan Jewels.

Det var här som Ida Oskarsson/Eiberg’s Heleen som bor i Årsunda och tävlar för Gestrike Sportryttare vann C-kategorin på 31 sekunder blankt, där just de tre dubbelnollorna blev de placerade. Österfärnebos Julia Brännström blev tvåa med sin Sir Grange på 33,1. Sedan blev de tvåa en gång till.

Jäderfors-uppfödda Nabbens Arkimedes med matte Alice Etherbridge blev trea och stod för en av de två hemmaplaceringarna i D-kategorin. Julia Brander Björk blev femma och var den andra med sin Viewpoint Cheeky. Hofors lektionsponny Kiara kom fyra med Rebecka Lindqvist och på egna Molly Bee fick Fältis Signe Lauritzsen rida sist i ärevarvet. Från Dalälven kom vinnande Felizia Goodholm/Aukje.

Gävle RS:s Sandra Westberg/Redwind nollade i kategorins avd B.

Lätt B:

Även i Lätt B Två faser A:0/A:0 blev Julia och Grange tvåa, på lika felpoäng som vinnande Ida och Jewels, med en sekunds marginal.

Dubbelnollorna delade på priserna i kategori D. Från Borlänge kom vinnaren Elsa Berggren på Emerald Victor.


Bengts bästalista

$
0
0

Gävle Ryttarsällskap

som från och med i lördags har fått två nya ryttare som rider lokaltävling i hoppning; Namnen är Mikaela Andersson i Torsåker och Lina Wallin i Storvik, som tävlar sina respektive hästar Wicked Sign Of Spring och For Money. Och i höstas hoppade Pernilla Berger från Jäderfors över …

Gestrike Sportryttare

som från och med den gångna helgen har fått en ny ryttare som rider lokaltävling i hoppning, nämligen junioren Wilma Östlin, Styttingarna, som tävlar både sin ponny Miss Lipstick och sin häst Van Halen.

Hofors Ridsällskap

som Josefin Kiuttu fortsätter tävla för med den första storhästen Malroe Ali (född 2008, mörkbrun, sto, Irländsk sporthäst, efter Major Gold – Ruffo, uppfödare Damian Hannaway, ägare Josefin Kiuttu). Hoppremiären gjorde de i lördags på StORK och fick clear round-rosett i 0.90.

Storvik Ovansjö Ridklubb

som låter den hoppglada ridskolehästen Frideborg få vara med och tävla med Erika Koskitalo på hemmaplan. Hittills har de fått clear round-rosett för varje start, då de först var felfria i premiären 28/9 förra året i 0.90 och nu även i lördags i såväl 0.80 som 0.90.

Gävle Ponnyklubb

dit hopptjejen Tilde Jansson från Hedesunda övergått. Sin nyinköpta B-ponny Mazarine debuterade hon med i söndags i Kungsgården; Clear round och två grönvita StORK-rosetter i tränset. Korsningsponnyn tävlades förra året med framgång av förra ägaren Linnea Grufman för Dalälvens Hästkraftsällskap, som på StORK tävlade sin Welsh partbreed Pontus i kat. C.

Nästan på listan: Thomas Lennholm

B-banbyggaren från Trödje som fick äran att designa Gävleborgs/Gästriklands årspremiär 2014 för Storvik Ovansjö Ridklubb – 2-dagars Lokaltävling.

Pernilla vann och kom fyra på Little Belle i premiären

$
0
0
Pernilla Berger från Jäderfors vann årets första riktiga klass med sin häst Little Belle och kom fyra i den andra i Gästriklands/Gävleborgs ridsportpremiär för 2014 på lördagen i Kungsgården.

Till hästarnas lokaltävling i hoppning hade Storvik Ovansjö fått in 79 anmälda starter, men efteranmälningar höjde siffran till totalt 88 i de fyra klasserna.

Efter det att Älvkarlebys Sofie Ellström med sin Simorie, Högbos Frida Fastesson Bergman med egna uppfödningen Don Corleone (exakt på maxtiden), samt de båda startande hemmahoppen, ridskolehästen Frideborg med Erika Koskitalo och Clint Eastwood med matte Sandra Sjöholm, utöver Åsebos Monica Eriksson/Maxivo hade fått en grönvit StORK-rosett för en felfri förstarunda i 0.80, blev det en clear round till med en decimeter högre hinder.

Såväl Frideborg och Erika som Clint Eastwood med Sandra slog till med en nolla till och som tredje hemmahopp fick även Rodrigo 107 en rosett med felfria matte Matilda Nyström Hemlin i sadeln. Även Frida visade en felfri repris med Corleone. Älvkarlebys Nina Göransson/Angelo S.M, Gävle PK:s Malin Piltz/Black Jack, Rosalie Sjöberg/Idefixens Atarak och Vilma Wiklund/Wriggman var fyra andra. Årsundas Åsa Öhlander/Allumette, Torsåkerstjejerna Alma Forsberg och Josefin Kiuttu med sina respektive Hurricane och nya Malroe Ali (första storhästen) tävlande för Hofors RS, samt Gestrike SR:s Amanda Lindström/San Brio hörde också till de tolv felfria.

Nu var det dags för en "riktig" klass av två. I avdelning A gjorde 22 ekipage upp om sex placeringar, men 18 var felfria i första fasen A:0 och gick automatiskt vidare till Fas 2 A:0. Alla red dock inte på tid i premiären, men det gjorde Gävle Ryttarsällskaps Pernilla "Penny" Berger på sin Little Belle, 27,3 och de blev oslagbara. Åsebos Mikaela Lammi/Funny Feeling kom närmast efter med två tiondelar och Gestrike SR:s Antonia Jäderberg/Tatum pressade in sig som trea på 28,8. Det blev en hemmaplacering också, genom Therese Ulander med sin Garryduff Dexter, som galopperade i samma hovspår som Amadeo van het Lindehof med matte, Älvkarlebys Johanna Winberg i sadeln, 30,8 och femteplaceringen var delad. I alla fall tre av de 15 dubbelnollorna på hinder red för sakta i andrafasen för att slippa tidsfelet; hemmahoppet Matilda Nyström Hemlin på Rodrigo, Loviseholms Sabina Boijesjö (som vann nästa klass) här på Maribell och Skästas Charlotte Lindgren på Lacklum Lady.

Alma och Hurricane samt Erika Persson/Horse Wealth Gracieux Noir, Gävle RS, blev felfria vinnare i avd B.

Det var Orley som Sabina vann 1.10 med på 27 blanka sekunder. Två Gestrike Sportryttare ville också vara med i 8-i-topp, Ida Oskarsson på sin första storhäst Tonie Melronie klarade sig bäst, slagna med sekunden jämnt och Madelene Nordin/Trust Me T kom tre tiondelar efter. Pernilla tog det lugnt med nyss jullediga Little Belle och fick stryk med ytterligare tre tiondelar, men fick en röd rosett i tränset bredvid den blågula. Älvkarlebys Gabriella Eriksson/Monte Rey och Gävle RS:s Frida Rosén Åström/Gala de’l L’impermeable delade femmor på 30 sekunder blankt och Gestrike SR:s Karin Danielsson/Dante sjua på åtta tiondelar till.

Pernilla red sin 8-årige irländare Cheval Cavalier felfritt i avd B.

Bengts bästa: Veckans ridsportlista

$
0
0
Sportens ridsportskribent Bengt Carlsson listar det viktigaste som hänt i stall, i ridhus och på tävlingsbanan under veckan som gick.

Gävle Ryttarsällskap

som från och med i lördags har fått två nya ryttare som rider lokaltävling i hoppning; Namnen är Mikaela Andersson i Torsåker och Lina Wallin i Storvik, som tävlar sina respektive hästar Wicked Sign Of Spring och For Money. Och i höstas hoppade Pernilla Berger från Jäderfors över …

Gestrike Sportryttare

som från och med den gångna helgen har fått en ny ryttare som rider lokaltävling i hoppning, nämligen junioren Wilma Östlin, Styttingarna, som tävlar både sin ponny Miss Lipstick och sin häst Van Halen.

Hofors Ridsällskap

som Josefin Kiuttu fortsätter tävla för med den första storhästen Malroe Ali (född 2008, mörkbrun, sto, Irländsk sporthäst, efter Major Gold – Ruffo, uppfödare Damian Hannaway, ägare Josefin Kiuttu). Hoppremiären gjorde de i lördags på StORK och fick clear round-rosett i 0.90.

Storvik Ovansjö Ridklubb

som låter den hoppglada ridskolehästen Frideborg få vara med och tävla med Erika Koskitalo på hemmaplan. Hittills har de fått clear round-rosett för varje start, då de först var felfria i premiären 28/9 förra året i 0.90 och nu även i lördags i såväl 0.80 som 0.90.

Gävle Ponnyklubb

dit hopptjejen Tilde Jansson från Hedesunda övergått. Sin nyinköpta B-ponny Mazarine debuterade hon med i söndags i Kungsgården; Clear round och två grönvita StORK-rosetter i tränset. Korsningsponnyn tävlades förra året med framgång av förra ägaren Linnea Grufman för Dalälvens Hästkraftsällskap, som på StORK tävlade sin Welsh partbreed Pontus i kat. C.

Nästan på listan: Thomas Lennholm

B-banbyggaren från Trödje som fick äran att designa Gävleborgs/Gästriklands årspremiär 2014 för Storvik Ovansjö Ridklubb – 2-dagars Lokaltävling.

Politikerna fick ingen information

$
0
0
Ansvariga politiker i kommunens kultur- och fritidsnämnd fick ingen information om det dåliga arbetsklimatet i Gasklockorna.

GD berättade i lördags om det dåliga arbetsklimatet i Gasklockorna. Personalen sliter ut sig, känner oro och tycker inte att de kan påverka sin arbetssituation, enligt kommunens medarbetarenkät som genomfördes i höstas.

Det kom som en nyhet för kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars-Göran Ståhl, S.

– Vi fick information om medarbetarundersökningen på vårt senaste nämndsmöte, men presentationen gällde kultur- och fritidsförvaltningen som helhet, säger han.

För förvaltningen som helhet var resultatet av enkäten betydligt bättre än för Gasklockorna. Men Lars-Göran Ståhl tycker inte att Gasklockorna borde ha särredovisats för politikerna.

– Jag utgår från att förvaltningen jobbar med frågan så som det framgick av artikeln, säger han.

I artikeln medgav ansvariga chefer på förvaltningen att arbetstempot i Gasklockorna har blivit för högt. Men eftersom det saknas pengar till att anställa fler ska det nu i stället att dras ner på antalet arrangemang under 2014.

– Det kan kanske handla om att ha färre egna konserter och i stället öka andelen inhyrda konserter. Så har vi tidigare gjort i konserthuset. Där har det blivit färre smala arrangemang. Men det är jättesvårt för mig att säga hur det kommer att bli innan jag satt mig in i frågan, säger Lars-Göran Ståhl.

Två containrar brann i Hofors

$
0
0
Tisdagsnatten hade börjat lugnt när larmet om två en containerbrand kom in vid ett-tiden.

Det var på Sjögatan som de två återvinningscontainrarna - en för papper och en för plats - började brinna i den kalla tisdagsnatten. 

– Det fanns ingen misstänkt vid platsen, men vi har upprättat en anmälan om skadegörelse, berättade Max Forsström, vakthavande befäl vid Gävleborgspolisen.

Arbetet på plats gick lätt, och de två containrarna var snart släckta.

– Det hela var väldigt lugnt, för det fanns ingen spridningsrisk, berättar Magnus Östlund, räddningstjänstens inre befäl.

I övrigt har polisen inget ytterligare att rapportera, natten i länet har varit lugn.

Inför Sotji-OS Myhrer: "Jag är bättre än 2010"

$
0
0
I Vancouver tog han brons. Nu är siktet inställt på guld.

Lördag 27 februari 2010. André Myhrer på start i slalombacken i Whistler, Vancouver. Efter tiondeplatsen i första åket såg det mörkt ut att nå en medalj. Så kom fullträffen, och bronsmedaljen, OS-medaljen, var i hamn.

– Det var en fantastisk upplevelse, ett stort mål jag haft länge i min karriär. Det var riktigt stort att få stå där på prispallen, säger André Myhrer.

Känslorna att stå på start i ett OS är speciella. Och man får inte chansen många gånger under idrottskarriären.

I Sotji gör André Myhrer sitt tredje raka OS. I Turin 2006 blev det en fjärdeplats i slalom, bara tre hundradelar från prispallen. I Vancouver 2010 kom bronspengen i samma disciplin och nu siktar Myhrer på ädlare valörer. Till sin hjälp har han värdefull rutin från sina tidigare OS-starter, även om det aldrig riktigt går att bli en rutinerad olympier.

− Lite mer nervöst än vanligt är det helt klart, man känner att det är lite mer på spel. Det är klart att när man stått där två gånger innan så har man lite rutin man kan ta med sig in. Jag får försöka dra nytta av det jag lärt mig och se vad jag kan försöka göra bättre och försöka göra det snäppet bättre än i Vancouver.

André Myhrer har hunnit bli 31 år gammal. Under åren har det blivit 15 pallplatser i världscupen. Sedan OS i Vancouver är det dock en förändrad slalomspecialist som tar sig an backarna.

− Jag tycker definitivt att jag är en bättre skidåkare nu än jag var då. Fysiskt har jag förbättrat mig väldigt mycket också. Jag tycker att jag är en mer komplett åkare. Men utvecklingen har gått framåt och det är väldigt tufft i herrslalomen just och det är väldigt små marginaler och många som åker väldigt fort.

Trots utvecklingen blev höstsäsongen 2013 en tung sådan. I alla fall resultatmässigt.

I säsongsstarten körde Myhrer storslalom i österrikiska Sölden och slutade 23:a. Slalompremiären en knapp månad senare slutade med en uråkning i finska Levi.

Därefter följde stabila topp 10-placeringar, men första pallplatsen lät vänta på sig.

André Myhrer själv har dock inte varit orolig under säsongen.

− Åkningen har ändå fungerat ganska bra. Jag är inte så orolig över det, utan jag ser att åkningen finns där, och kan jag få till det där sista att fungera, då står jag där överst på pallen.

Så kom också första pallplaceringen i Adelboden 12 januari. I andra åket tog han sig ner utan ett enda större misstag, och bara österrikaren Marcel Hirscher var snabbare.

− Det var jätteskönt för självförtroendet. Även om jag tycker åkningen fungerade tidigare också, var det skönt att få ett kvitto på det på papperet, sa Myhrer efter pallplatsen.

Inga misstag då, och något utrymme för misstag finns det definitivt inte när det är dags i Sotji. Då måste åkningen sitta perfekt, men faktum är att Myhrer ännu inte varit på plats och spanat in OS-backarna.

– Nej, vi har faktiskt inte varit där. Tanken var att vi skulle åka dit i våras, men då passade det inte riktigt i planeringen för egen del. Jag fick en dotter och ville väl inte missa det och sen fanns inte möjligheten att åka dit och träna innan och då kände jag att det får vara. Jag vet ungefär hur det ser ut och vi har sett film därifrån så vi kommer väl förberedda när vi kommer dit ändå.

Tror du backarna kommer att passa dig?

– Ja, det tycker jag. Det är ganska flacka backar, profilen är inte så farligt brant faktiskt. Så det är väl någonting som tilltalar mig helt klart.

André Myhrer var en av de första att få sin OS-biljett av SOK. Han har därför haft relativt lång tid på sig att ordna alla förberedelser inför äventyret borta i Ryssland. Någonting som givetvis innebär vissa fördelar.

– Det är ju alltid skönt att få besked ganska tidigt och man kan sluta fundera på det så mycket, utan köra sitt eget race och fokusera på världscupen. Men jag har ju lagt upp träningen så att det stora målet i år är Sotji såklart.

Säsongen 2011/2012 tog André Myhrer hem slutsegern i världscupens slalomcup. Den här säsongen vilar han just nu på sjundeplatsen i densamma, som näst bäste svensk bakom Mattias Hargin på tredjeplatsen.

Förutom André Myhrer är just Mattias Hargin det stora alpina herrhoppet i OS. Hargin har två pallplatser under säsongen, och bara en tävling har han slutat utanför topp 10.

Myhrer och Hargin utgör tillsammans med Markus Larsson och Matts Olsson just nu den alpina herrtruppen till OS. Sista uttagningarna sker 26 januari.

Lagets form är bättre än på länge och det är någonting André Myhrer drar nytta av.

− Det är kul, jag har känt hela säsongen att det varit lite högre nivå på träningarna. Det har sett väldigt bra ut men sen vet man aldrig tills man kommer ut på tävling. Mattias har gjort det fantasiskt bra och "Mackan" har gjort bra resultat. Man känner att det är bra go i hela gruppen.

Trots bra form kommer det bli tufft för svenskarna att plocka hem medaljer i Sotji. Konkurrensen är stenhård men när det väl gäller kan allt hända.

I en intervju med Svt uttalade sig den italienske journalisten, och före detta tvåfaldige alpina olympiske deltagaren, Paolo de Chiesa om att André Myhrer absolut har chansen att ta hem ett OS-guld i Sotji. Någonting han själv knappast avfärdar.

– Jag tror ju stenhårt på det, helt klart. Det är ju vad jag siktar på. I ett mästerskap är det medaljerna som räknas, nu var jag trea sist, så nu vill jag ha den ädlaste valören också, säger André Myhrer.

Pressen han lägger på sig själv är inget större bekymmer. André Myhrer tar uppladdningen med lugn och ro en knapp månad innan årets första OS-framträdande.

– Det vore ju självklart skönt att känna att åkningen stämmer och att det inte strular så mycket som det gjorde i början av säsongen. Kan man få det så kan man gå in i OS med ganska bra känsla. Blir det inte så får jag gå in i OS med en annan känsla och då får jag bearbeta det då och ta det som det kommer, säger André Myhrer.

Persbrandt klar för nya "Beck"

$
0
0
Sveriges fiktiva skurkar får se upp. Peter Haber och Mikael Persbrandt återvänder till filmerna om poliskommissarie Martin Beck. – Nu blir det paybacktime, säger regissören Mårten Klingberg till TT.

Tv-tittarna verkar inte få nog av kommissarie Martin Beck. Trots att 38 filmer redan har gjorts om den trötte polisen ska nu nya filmer spelas in. Precis som tidigare kommer Peter Haber och Guldbaggebelönade Mikael Persbrandt att spela huvudrollerna som Martin Beck och kollegan Gunvald Larsson.

Inspelningsstart blir om en månad och för regin står Mårten Klingberg, som senast gjorde könsrollskomedin "Cockpit". Han har tidigare själv medverkat som skådespelare i flera Beck-avsnitt och ska nu göra de första två filmerna.

– Så nu blir det paybacktime, ha, säger Mårten Klingberg.

Förutom Persbrandt och Haber dyker ännu fler bekanta ansikten upp igen - enligt Aftonbladet är det också klart att Måns Nathanaelson och Rebecka Hemse repriserar sina "Beck"-roller, den senare som Becks dotter. Dessutom återvänder Ingvar Hirdwall i rollen som Martin Becks granne.

– Vi är måna om grundvärdena i "Beck", säger Tomas Michaelsson, producent på Filmlance, till tidningen.

Det kommer att bli åtta nya "Beck"-filmer som kommer att släppa på dvd och strömmande video-tjänster innan de sedan visas av TV4.

Författaren Maj Sjöwall, som skrev deckarna om Martin Beck tillsammans med framlidne Per Wahlöö, hade ingen aning om att det skulle bli nya filmer. Hon säger till Aftonbladet att hon inte vet vad hon ska tycka om nyheten:

– Jag är glad för att böckerna kommer ut. Att sen penningsugna producenter utnyttjar våra karaktärer skiter jag i uppriktigt sagt. Det får de väl hålla på med.

Karl Dalén/TT Miranda Sigander/TT


Kvarglömt på rummet: Uggla

$
0
0
En uggla och en levande tarantel - det är några av de mer märkliga saker som folk har lämnat efter sig på hotell.

Alla har vi glömt något på ett hotellrum. Kanske en tandborste, en mascara eller någon annan detalj som är retlig att inte få med sig. Men då och då kommer rapporter om saker som är lite ovanligare att springa ifrån. Vad sägs till exempel om att lämna ett kontrakt på ett hus för cirka 22 miljoner? Eller en bröllopsklänning från Vera Wang, med en prislapp på över 56 951 kronor? Det var saker som folk glömde under 2013, enligt en lista från Travelodge Hotels i Storbritannien.
Med på listan är också ett äktenskapsförord, ett set med små hindugudar i 24 karats guld och en uggla vid namn Hedwig, skriver The Telegraph.
I norra Wales hittade man en spindel av arten tarantel, vid namn Hercules i ett av rummen.

Laddare lämnas
De vanligaste sakerna som folk glömmer är annars framför allt laddare till elektronisk utrustning. Mobiltelefoner och böcker kommer strax därpå, men även datorer, surfplattor och läsplattor blir ofta kvarglömda.
-Vår lista för 2013 visar hur mycket teknologin har blivit en del av vår vardag, säger en talesperson för hotellkedjan till The Telegraph.

Barnpsyk får bygga nytt

$
0
0
Barn- och ungdomspsykiatrin kan åter komma att få ett eget hus på sjukhusområdet i Gävle. Planer finns på ett nybygge där all verksamhet kan samlas. Kostnad: 60-80 miljoner kronor.

Sedan många år tillbaka är landstingets barn- och ungdomspsykiatriska verksamhet i Gävle geografiskt splittrad.

Diagnostik och utredning bedrivs på Södertull, behandling sker i Gula Villan vid Gävle sjukhus medan enheten för ätstörningar är förlagd till lokaler vid Norra Skeppsbron. Dessutom finns en "miniavdelning" med två platser för slutenvård inom vuxenpsykiatrin på sjukhusområdet.

Nu finns planer på att samla allt – en verksamhet med totalt 60-70 anställda – under ett tak. En ny byggnad för barn- ungdomspsykiatri kan uppföras i Tallbacken på sjukhusområdet. Därmed skulle ett psykiatriskt centrum med både BUP och vuxenpsykiatri skapas.

Ett förslag ska tas fram som politikerna får ta ställning till i vår.

– Det kommer att handla om en investering på grovt räknat 60-80 miljoner kronor, säger Roger Westerlund, verksamhetschef vid barn- och ungdomspsykiatrin.

Med nya lokaler skulle både vård- och arbetsmiljö förbättras avsevärt. Samlokaliseringen skulle ge möjligheter att använda resurserna effektivare och öka samarbetet mellan vuxen- och barnpsyk.

För patienterna skulle den stora fördelen vara att de kan få all psykiatrisk vård på samma ställe.

– De här patienterna är ofta i behov av tydlighet. De vill kunna känna igen sig, säger Roger Westerlund.

Lösningen innebär en återgång till den ordning som rådde tidigare då BUP i ett 30-tal år hade ett eget hus på sjukhusområdet. Den byggnaden utrymdes 1998 av miljöskäl.

Det nya BUP-huset kommer, om förslaget godkänns, kunna stå klart för inflyttning om två–tre år.

Hyrorna på Gamla bruket chockhöjs

$
0
0
Under det senaste året har Sandvikenhus inventerat hyrorna på Gamla bruket. När utredningen nu är klar slår pendeln åt båda hållen. För åtta hyresgäster sänks månadskostnaden och för 70 höjs den. En av hyresgästerna får en höjning på 2173 kronor.

Hyressättningen på Gamla bruket har varit länge varit orättvis, menar Jenny Glumoff, kommunikations- och marknadschef på Sandvikenhus.

– Vissa har till exempel haft kallhyra utan att det har tagits hänsyn till det i hyran. Det kan betyda att en hyresgäst med den modellen har betalat värmen för någon annan.

Genomgången tog längre tid än planerat på grund av att området har tre olika kategorier, säger Jenny Glumoff. 26 lägenheter har en hyra där allt ingår, 25 stycken har en hyra där varmvatten men inte värme inte ingår och slutligen 36 lägenheter där varken varmvatten eller värme ingår. Resultatet har blivit att hyrorna höjs för 70 gäster, oförändrad nivå för nio samt minskad hyra för åtta gäster.

Bakgrunden till inventeringen som nu leder till att hyrorna förändras för de 87 berörda hyresgästerna är att få en mer rättvis fördelning.

– Det finns inget egenvärde i att höja hyrorna utan det handlar i grund och botten om att en lägenhet inte ska subventionera en annan. Hyressättningen måste vara rättvis och likvärdig, säger Patrick Skoglund, VD på Sandvikenhus.

Jenny Glumoff säger att förändringen träder i kraft den första maj och nästa vecka ska fastighetsbolaget hålla informationsmöte för de berörda hyresgästerna. Den gäst som får en kostnad som ökar med 2173 kronor i månaden kommer få höjningen utslagen på fem år för att slippa en chockhöjning.

Stöldvåg mot Friskis & Svettis

$
0
0
Friskis & Svettis i Gävle har drabbats av en stöldvåg de senaste dagarna. Flera personer har blivit av med sina värdesaker – i ett fall stals en bil. – Det känns oerhört tråkigt såklart. Man blir förbannad, säger Niklas Tyni, verksamhetschef på Friskis & Svettis.

Polisen har fått in flera stöldanmälningar de senaste dagarna.

När träningsbesökare har kommit tillbaka från sina pass upptäcker de att värdesaker har försvunnit från deras jackfickor. Bland annat mobiltelefoner, träningskort och nycklar.

En kvinna i 30-årsåldern hade bilnycklarna i sin jacka medan hon var och tränade i går kväll. Någon stal nycklarna och körde iväg med bilen.

– De flesta låser ju in sina grejer. Men i dessa fall är det folk som inte har gjort det och då har någon tagit det som funnits i fickorna, säger verksamhetschefen Niklas Tyni.

Det är Friskis & Svettis Royal på Hattmakargatan och Fjärran Höjder på Lantmäterigatan som har drabbats.

Har detta hänt förut?

– Nej, inte på det här sättet. Vad vi förstår måste någon ha loggat in sig på våra pass. Det verkar som att de har haft samma upplägg på båda anläggningar.

Gävlepolisens talesman Mikael Hedström säger att uppklarningsprocenten är låg för dessa typer av stölder. Det finns inte mycket polisen kan göra.

– Det gäller att vittnen talar om vad som har hänt. Man måste nästan ta dem på bar gärning, säger han.

För ägarna av lokalerna gäller det att varna och informera sina besökare.

– De måste titta över vilket system de har för att säkra för besökarna. Och att de sätter upp varningstexter så att folk låser in sina saker, säger Mikael Hedström.

Vårdstudier i USA – för 600 000 kronor

$
0
0
19 landstingschefer och läkare är på studieresa till Kalifornien för att se Kaiser Permanentes vårdkedja och förebyggande arbete. Studiebesöket kostar runt 600 000 kronor.

– Det är inte till USA vi åker, det är till Kaiser permanente, säger landstingets kommunikationsdirektör Monika Samuelsson.

Hon är inte med på resan. Det är däremot bland andra chefsläkarna, divisionscheferna och landstingsdirektören samt andra höga chefer.

– Vår ambition är att få ett ordenligt genomslag. Det är svårt att vara ensam missionär, förklarar landstingsdirektör Svante Lönnbark deltagarantalet.

Han säger att både socialdepartementet och Sveriges kommuner och landsting anser att Kaiser permanente, en av USA:s största icke-vinstdrivande vårdgivare med drygt nio miljoner patienter och runt 650 vårdinrättningar, har en av de bästa sjukvårdsorganisationerna. Gävleborg är inte ensamt om att vilja ta efter Kaiser permanente, andra landsting tittar också på deras arbetssätt.

Landstinget ska bland annat titta på hur Kaiser permanente jobbar med vårdkedjan, en gemensam journal, det förebyggande arbetet, kvalitetsfrågor och fördelningen av arbetsuppgifter mellan olika yrken.

Gruppen åkte i helgen och reser hem på torsdagen. Reseräkningen betalas med landstingspengar och statliga utvecklingspengar, ungefär hälften från varje kassa enligt Svante Lönnbark.

Viewing all 23414 articles
Browse latest View live