Quantcast
Channel: AdaptLogic
Viewing all 23414 articles
Browse latest View live

Tio brynäsare till landslaget

$
0
0
Tio spelare från Brynäs fanns med då tre landslagstrupper presenterades under måndagen.

Sveriges Team 16 åker till tjeckiska Litvinov 7–9 februari för att fyrnationsturnering och möta Tjeckien, Ryssland och Finland. Brynäsbacken David Deutsch och forwarden Oliver Nordberg är uttagna och truppen samlas för ett läger i Norrtälje den 4:e.

Sveriges Team 17 spelar femnationsturnering på hemmaplan i Sundsvall 5–9 februari och följande brynäsare finns med: Målvakten Felix Sandström, backarna Philip Alftberg och Lucas Carlsson samt forwardarna Linus Ölund och Jens Lööke.

Motståndare är Tjeckien, Ryssland, Finland och USA.

Damernas U18-landslag spelar fyrnationsturnering i ungerska Budapest 7–9 februari och backen Anna Södergren och forwardarna Maja Wessling och Tilda Svensson är uttagna.

Motståndare är Tjeckien, Ungern och Finland och tjejerna samlas i Norrtälje den 3:e.


Lägenheterna blev större – nu höjs hyran

$
0
0
Fyra kvadratmeter större yta konstaterade Gavlegårdarna när de mätt om lägenheterna och ökar hyran för 101 hyresgäster i Sätra. Nu klagar flera av dem hos Hyresnämnden. – Vi får ingen hjälp av Hyresgästföreningen. De har svikit oss totalt, säger Gunilla Forsell.

Det var vid renoveringen av radhuslägenheterna på Fältspatsvägen som Gavlegårdarna upptäckte att något var fel och anlitade en firma för kontrollmätning. De flesta visade sig vara fyra kvadratmeter större än vad som står på kontraktet.

Det betyder högre hyra för de 89 tvårummarna på 59 kvadratmeter, de som nu blivit 63. Hur mycket går inte att säga i dag.

Redan i oktober skrev GD om upprörda hyresgäster som misstrodde mätningen.

– Många är oroliga över det ekonomiska men mest är folk förbannade, sa Susanne Lind då.

Och ilskan har inte lagt sig.

– Det här kom som en chock och vi undrar om Gavlegårdarna bara kan ändra hyran på det här sättet efter alla år, säger Gun Forsell som själv bott i samma lägenhet i 16 år.

Hon har nu skrivit till Hyresnämnden och klagat även om hon inte tror det är någon idé.

– Vi är fem som gjort det. Nästan alla i området är med i Hyresgästföreningen men de har svikit oss totalt. Vi kontaktade dem när vi fått brev från Gavlegårdarna och de sa att de inte visste något fast ett tre månader gammal protokoll visar att de träffats, säger hon.

Hon har också pratat med en jurist och fått höra att det kanske går att luta sig mot att kontrakten löpt under så lång tid.

– Självklart får man vara missnöjd. Det blir extra kvadratmeter de inte haft tidigare och en hyreshöjning. Många har ringt till oss och vi har försökt förklara, säger Mårten Gulin, förhandlingschef vid Hyresgästföreningen.

– Jag vill inte på något sätt förringa vad de tycker men vi kan inte gå in och stödja dem i Hyresnämnden om vi ser att det inte kan bli framgångsrikt. Det är att slösa med medlemmarnas pengar.

Han säger att Hyresgästföreningen varit på bomöte i Sätra, skickat brev till medlemmarna och dessutom begärt att Gavlegårdarna ska mäta en gång till och ta med hyresgästerna då. Att Gun Forsell tyvärr fått felaktig information om mötet med Gavlegårdarna.

– De måste betala för det de har och vi kan inte säga att vissa hyresgäster ska subventioneras gentemot andra. Är det 63 kvadratmeter så är det och ett certifierat företag har mätt. Det är ingen svår fråga ur ett rättviseperspektiv. De som fått en kvadratmeter mindre har fått en hyressänkning.

Mårten Gulin har diskuterat med de egna juristerna som inte hittat någon grund att driva frågan. Det står klart att hyresökningen ska ske genom en upptrappning för att mildra och det kan ta två, tre år tills hyran blir rätt.

300 kronor i månaden i hyreshöjning har nämnts men vad det blir kan ingen säga i dag. Det beror på var de årliga hyresförhandlingarna landar och där finns ett tak.

Gavlegårdarnas vice vd Lars Lennmalm säger att en lägenhet mätts ytterligare en gång efter att en hyresgäst kommit till ett annat resultat men det slutade som innan och att man klarat ut alla frågor vid ett möte med hyresgäster och Hyresgästföreningen.

– Naturligtvis är de inte nöjda men de fick svar på alla frågor.

Finns det risk att era hyresgäster någon annanstans kan drabbas av samma sak?

– Vi har råkat ut för detta en gång tidigare men man kan aldrig veta. Den gången var det en förrådsyta som mätts in som lägenhetsyta och då blev det en justering åt andra hållet.

Gun Forsell har svårt att acceptera den extra hyreshöjningen för fyra kvadratmeter som hon alltid haft och som kanske landar på 300 kronor i månaden. Det betyder en ny årsutgift på 3 600 kronor.

Man skulle kunna vända på det också och säga att du bott billigt under de här 16 åren och sluppit en utgift på närmare 60 000 kronor?

– Hade jag vetat om det här när vi flyttade in så hade hyran varit en annan. Då hade jag inte flyttat hit, säger hon.

Inför OS i Sotji Kallas hemliga uppladdning

$
0
0
Examensprovet närmar sig med expressfart. Charlotte Kalla är redo för sitt andra vinter-OS – och hon reser till Sotji som regerande olympisk mästarinna.

Inget har lämnats åt slumpen, men förberedelserna är i dag helt annorlunda, jämfört med hur det såg ut inför Vancouver för fyra år sedan.

Bostadsorten är numera Sundsvall. Hon har lärt sig älska havet, hittat nya älgjaktsmarker i Medelpadsskogarna, lagt in på mental träning och långfärdsskridsko på schemat och på lediga stunder har hon och sambon Anders Svanebo, skidåkare han också, ett hus att ta hand om ...

Ni kanske också hajade till.

Långfärdsskridskor?!

– Vi har åkt på flera ställen här i trakten. På Sidsjön, nära stan, i Matfors på Rännö-sjön, tror jag den heter, på Mingen, som är en större sjö i Njurunda, berättar Kalla.

Visst handlar det om att ha kul, att testa nytt och annorlunda och på så sätt finna avkoppling. Men det är en aktiv vila.

För när vi undrar om vi bara skulle kunna åka och ta några "skojsiga bilder" i skridskomiljö kommer svaret blixtsnabbt:

– Är vädret och förhållandena bra kan vi köra lite skridsko, men då handlar det om ett par timmars träning för min del. Då lägger jag träningstiden på skridsko!

Fastslår Kalla vänligt, men tydligt. Inget lämnas åt slumpen.

Och eftersom snön äntligen kom tillbaka också till södra- och mellersta Norrlands kustland dagarna före SM i Umeå sker också den här intervjun i samband med ett skidpass.

Men vi träffas hemma i Sundsvall, på den plats som hon lärt sig älska de senaste åren: Södra berget, i en miljö hon också hunnit med att bärga ett par SM-guld.

– Jag trivs bra med terrängen här och försöker träna så mycket jag kan här hemma. Året runt.

– Vi bor ju strategiskt till, nära slalombacken och spåren kring Södra berget. Och på sommaren kan jag åka rullskidor på vägen upp till toppen och sedan köra ett löppass i den tuffa terrängen. Det är liksom bara att välja. Det enda jag saknar är väl en rullskidbana just runt Södra berget. Å andra sidan finns det en i Timrå och det är ju inte alltför långt

dit, heller ...

Över huvud taget håller Kalla på att bli en naturaliserad medelpading. Med tillgång till både skog och hav.

– Jag kommer visserligen från en plats med två älvar, så vatten fanns där jag växte upp, men inget hav, så det uppskattar jag verkligen här. Spikarna på Alnön är lite av ett smultronställe.

– Men jag gillar ju skogen också, och har faktiskt fått vara med på älgjakt både i Sättna, utanför Kovland, och i Indalstrakten, berättar hon, utan att avslöja om jatktlyckan var god.

Inför det som komma skall utstrålar Charlotte Kalla harmoni och glädje.

Men så har också säsongsinledningen visat att ett av Sveriges allra största medaljhopp inför vinterspelen är bättre än någonsin.

I en föränderlig värld, där konkurrenterna också utvecklats och gör allt för att bli ännu bättre, har Charlotte Kalla tagit kliv som borde oroa en sån som polska Justyna Kowalczyk och som säkerligen framkallat en och annan bekymrad rynka hos den röda norska kvinnliga armén, med Therese Johaug och Marit Björgen i spetsen.

Eller har det rent av funnits en baktanke med att bjuda hem Kalla för en veckas träning de senaste höstarna?

– Det har varit otroligt lärorikt att komma dit och se på nära håll se hur norskorna tränar. Jag var ju dit förrförra hösten och åkte tillbaka nu i oktober. Det är bara att konstatera, att dom tränar hårt, smart och mycket, berättar Kalla, som i sin tur bjudit tillbaka, vilket betyder att det till hösten kan vara Björgens tur att resa österut.

– Över huvud taget har jag försökt vara nyfiken och "ta in" sånt som jag skulle vilja testa själv. När det gäller det norska upplägget slås man av att det i deras upplägg ligger färre vilodaga.

Själv har Charlotte Kalla försökt anamma detta.

Färre rena vilodagar, medan däremot mängden reducerats en aning.

För en konditionsidrottare är den fysiska träningen A och O.

Och där har hennes mångårige personliga tränare, Magnus Ingesson, en stor del i utvecklingen.

– Honom har jag haft nästan hela tiden. Han slutade i landslaget efter OS i Vancouver för att jobba heltid som polis, men vårt samarbete har fortsatt på distans och när LKAB gick in och stöttat mer har jag kunnat få lika mycket hjälp som tidigare av honom, och det känns förstås jättebra.

Men duon Kalla–Ingesson jobbar alltså mestadels på distans, även om Tärendös stolthet här i världen inför förra säsongen bytte klubb, till Ingessons Piteå Elit.

När det inte är läger med landslaget försöker Charlotte Kalla så ofta och mycket det bara går, att hålla till hemma i Sundsvall. Och då är sambon Anders Svanebo en bra och pålitlig träningskamrat.

Dessutom, likhet med Charlotte Kalla själv, intresserad av och nyfiken på nya grejer.

Som det här med långfärdsskridskor.

Men även det mentala kräver stimulans och dagligt underhåll.

Där betyder förstås trivseln och harmonin i vardagen det mesta, men efter förra säsongen kände hon att det kanske fanns något ytterligare att prova – för att inget skulle ha lämnats åt slumpen.

– Min klubbkompis Magdalena Pajala jobbade med Thomas Nilsson, som är mental tränare i Piteå. Det här är ju ganska nytt för mig och när jag summerade förra säsongen och funderade över vad som fanns att utveckla kom jag att bli ganska bestämd på att detta var värt att prova.

– Jag har aldrig tvivlat på mig själv. Efter VM i fjol var det enda jag hade i tankarna: "Kan jag jag göra saker bättre?"

Och på den vägen är det ...

Säsongsinledningen lovar alltså mer. Och kanske har den mentala träningen varit till extra stor nytta en extremt snöfattig säsong som den vi nu fortsätter accellerera in i.

– Jag har då aldrig varit med om något liknande. Vintrarna här nere i Sundsvall har ju varit bra de senaste åren och eftersom jag kommer norrifrån och van vid att det alltid finns snö har det känts extremt på något sätt. Efter världscuptävlingarna i Davos stannade jag kvar i Schweiz ett tag och hoppades att det lagom till jul skulle ha kommit lite snö i alla fall, men inte då, och jag ville verkligen vara hemma då.

Säger Kalla och fortsätter leende:

– Men vadå? Det är bara att gilla läget. Man fick kanske inte det där lugnet man hoppats på, men vi hittade ett bra ställe i Vemdalen och kunde vara där några dagar i stället efter tävlingarna i Piteå (Skandinaviska cupen på trettonhelgen).

Efter SM-dagarna i Umeå intensifieras nu OS-uppladdningen.

– Vi åker med landslaget till Seiser Alm för att komma på hög höjd igen. Det blir träning och laddning på 1800-meters höjd.

– Sedan kör vi världscup 1–2 februari i Toblach, som också ligger i Italien, alldeles innan avresan till Sotji, berättar Charlotte Kalla.

Fyra år har gått sedan hon i bergen ovanför Vancouver vann sitt livs triumf, guldet över 10 kilometer i fri stil.

Men hon är ännu inte fyllda 27 och fortsatt under utveckling.

Målsättningen är att vara "bäst när det gäller".

Om några veckor läggs Sotji-OS åt handlingarna. Och efter säsongsslutet är det dags för en ny summering och nästa mål: VM på hemmaplan, i Falun, Sverige 2015.

Räkna med att Kalla vet vad som krävs då också.

Men först ska hon smälta Sotji, fortsätta att vara en ambassadör för Sundsvall (utsedd av kommunens näringslivsbolag), njuta av sommaren vid kusten och jaga älg ...

"De bästa vägarna till integration"

$
0
0
På tisdagen möts Gästriklands föreningsliv i Sandviken. Temat är integration.

"Integrationen måste bli en del av hela samhället". Det är grundtanken för fyra träffar som kommer äga rum i Gästriklands kommuner. Första stopp är Sandviken.

Ahmet Bölüktas, från Gästriklands idrottsförbund, vad händer på mötet?

– Vi och projektet Frivillig i Gävleborg har bjudit in alla Gästriklands idrottsföreningar och kulturföreningar till en inspirationsträff. Vi vill prata om hur man med hjälp av föreningslivet kan korta ner vägen till integration.

Hur kan föreningslivet hjälpa till?

– Skolan och föreningslivet är de bästa vägarna till integration. Man får tillfälle att göra nåt kul, och utöka kontaktnätet med nya vänner. Idrott är en vettig fritid, och ett stort intresse hos många.

Vilka föreningar kommer att delta?

– I dag blir det bland annat en ridklubb, basket, taekwondo och fotboll. Vi håller dörrarna öppna, så vi hoppas på ännu fler.

Du har sagt att "vill man göra skillnad så får vi börja med att inte göra skillnad". Vad menar du med det?

– Att sluta dra kulturella paralleller. Vi är olika men vi behöver inte sätta etiketter. Bra idrottsledare gör inte det, de ser individen. Ledarna är bra på det, så det ska bli spännande att se vad vi kan komma fram till.

Hon lanserar antirasistisk hemsida

$
0
0
Under måndagen lanserade Mireya Echeverría Quezada, 29, från Andersberg i Gävle den feministiska och antirasistiska hemsidan rummets.se tillsammans med tre andra tjejer.

Varför är de här frågorna viktiga för dig?

– Det är nog en självbevarelsedrift. Som kvinna blir jag utsatt för sexism och sedan blir jag rasifierad. Båda mina föräldrar flyttade till Sverige av politiska skäl så det har alltid diskuterats politik där hemma.

Hur ska den här hemsidan kunna göra skillnad för någon?

– Vår främsta målgrupp är rasifierade personer som är feminister och antirasister. Vi hoppas att den antirasistiska diskussionen ska utvecklas och att andra röster ska komma till tals som annars inte hörs i mediabruset.

Tycker du och i så fall varför tycker du att det här är kontroversiella ämnen?

– Jag tycker inte att det är kontroversiellt. Men att vissa uppfattar det så kan bero på att vi definierar rasism som en strukturell maktordning. Det kan vara obekvämt att prata om.

Hur stort kommer flödet att vara på sidan tror du?

– Min och Camilas podcast hade ungefär 60 000 lyssningar under första året och bloggarna som även de är en del i plattformen är bra lästa. Det kommer att hända saker på sidan varje vecka.

Vad gör du utöver den här satsningen på rummets.se?

– Jag jobbar också som projektledare på ett socialt produktionsbolag. Vid sidan av det jobbar jag även med hbtq-ungdomar för RFSL och håller på med podden och hemsidan.

Hur såg ditt engagemang ut i dessa frågor när du bodde i Gävle?

– När jag var fjorton gick jag med i Ung Vänster. Annars var jag elevrådsordförande på söderskolan och ordförande för både Gävles Ungdomsråd och Vasaskolans feministiska förening Lillith. Så jag har nog alltid varit lite engagerad.

TV: Elofsson om svenska OS-chanserna

$
0
0
Viasats längdexpert Per Elofsson analyserar de svenska OS-chanserna.

"De pengarna finns inte"

$
0
0
– Det är inte bara Huge, utan alla föreningar vill ha mer. Men de pengarna finns inte i dag, säger Lars-Göran Ståhl, S, om idrottsklubbens nödrop till Gävle kommun.

GD berättade i lördags om Idrottsklubben Huges vädjan till kommunen. Om inte föreningsbidraget ökar med minst 300 000 kronor kan det i förlängningen bli så att Huge inte längre kan driva Kastvallen i Bomhus.

– Naturligtvis är det olyckligt. Vi får titta på det här, säger Johan Öholm, chef för kommunens fritidsavdelning.

Enligt honom kommer kommunen att boka in ett möte med klubben. Han nämner att en orsak till Kastvallens höga energiutgifter kan vara att Huge har en något längre issäsong än andra föreningar i Gävle.

– Alla föreningar vill ha så mycket verksamhet som möjligt under året. Det får effekt på energikostnaderna, säger han.

Men är inte det bra att barn och ungdomar får mer tid att träna?

– Absolut, men det blir dyrare.

Om bidraget inte höjs är den enda lösningen att kommunen tar över driften av Kastvallen, enligt Huge. Johan Öholm medger att det skulle bli mer kostsamt för kommunen.

– Föreningsdriften bygger ju mycket på ideellt engagemang. Vi vet också att Huge lagt ner mycket arbete på energieffektivisering. Det är jättebra, säger han.

Men varken han eller kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars-Göran Ståhl, S, vågar utlova någon höjning av driftsbidraget.

– Det är inte bara Huge, utan alla föreningar vill ha mer. Men de pengarna finns inte i dag om vi inte väljer att avveckla något annat. Gävleborna vill kunna åka skidor, spela hockey, rida och simma, säger Lars-Göran Ståhl.

Roger Sandberg, klubbordförande för IK Huge, tillbakavisar att det är den förlängda issäsongen som ligger bakom de höga energikostnaderna.

– Då är kommunen dåligt påläst. Det handlar om två veckor så det har marginell effekt. Kommunen betalar för lite för driften helt enkelt och det vet de om, säger han.

Nattens lugn avbröts av inbrott

$
0
0
Natten i länet var väldigt lugn, rapporterar både räddningstjänst och polis. Men så, vid 4:25 kom ett larm om inbrott.

De boende i villan i Sätra vaknade av ljudet av krossat glas och därefter sprang en okänd man från platsen, rapporterar polisen.

– Bostaden är nu avspärrad, och vi kommer åka ut för teknisk undersökning under dagen och en anmälan om försök till grov stöld är upprättad, sa Johan Fredriksson, vakthavande befäl vid polisen, på tisdagsmorgonen.

I övrigt var natten väldigt lugn, och på räddningstjänsten är man förvånad.

– Det har varit fruktansvärt lugnt, inte ett larm sen klockan 18, berättade räddningstjänstens inre befäl.


Nu har Gävle gått förbi Sundsvall

$
0
0
(UPPDATERAD 13:10) Sundsvall har länge velat kalla sig ”Norrlands huvudstad”. Men nu har medelpadingarna passerats folkmässigt – av Gävle. – Det känns roligt att så många vill bo här, säger kommunalrådet Marita Engström (V).

I förra mätningen saknades bara åtta personer för Gävle. 

Nu har det hänt.

I Statistiska centralbyråns senaste mätning har Gävle gått om Sundsvall befolkningsmässigt – och tronskiftet är ett faktum.

– ¬Detta trots att vi har ganska hög arbetslöshet. Folk ser fördelarna med en lagom stor stad. Nu gäller det att vara på tårna och bygga bostäder, säger Marita Engström (V).

Umeå är fortfarande ohotad Norrlandsetta med sina 118 258 invånare. Gävle har 97 094 och Sundsvall 96 943.

Kommunalrådet Jörgen Berglund (M) i – den före detta tvåan – Sundsvall gratulerar.

– Det är väl roligt för Gävle, säger han till st.nu.

Detta är på sätt och vis en historisk omåkning. Enligt Statistiska centralbyrås mätningar har Gävle aldrig varit större än Sundsvall i modern tid. Det vill säga sedan de årliga mätningarna på kommunnivå infördes år 1968.

Läser man i de gamla statistiska årsböckerna framkommer det dock att Gävle var större än Sundsvall på 1800-talet och i början av 1900-talet. Men det var innan kommunbegreppet fanns.

Gävlekändisen Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson är inte överraskad över kommunens storhet.
– Jag är ofta runt och jobbar i Norrland. Och jag har länge tyckt att Gävle upplevts som större än de andra städerna, säger han.

När Lars-Åke Wilhelmsson är ute i landet och jobbar försöker han alltid sätta Gävle på kartan.
Det finns dock utmaningar med befolkningstillväxten.

– Det viktiga är att alla som bor här får jobb. Men de bygger säkert någon ny arena snart och då blir det väl arbetstillfällen, säger Lars-Åke Wilhelmsson.

Kina bygger ny Titanic

$
0
0
En skalenlig kopia av Titanic ska bli huvudattraktion i en kinesisk temapark. Bland annat ska besökarna kunna vara med om en simulering av olyckan.

Inte nog med att den australiske miljardären Clive Palmer låter bygga en skalenlig modell av fartyget Titanic. Nu uppförs också en modell av skeppet i Kina. Det ska ligga i en temapark, cirka 150 mil från havet, i provinsen Sichuan.
Su Shaojun, chefen för den grupp som finansierar projektet, menar att Kina måste ha ett eget Titanic-museum.
-Vi tycker det är värt att sprida Titanic-andan. Den universella kärlek och känsla för ansvar som visades när Titanic förliste är ett exempel på mänsklighetens andliga rikedom, säger han, enligt The Telegraph.
Men det ska vara mer än ett museum. En simulering av olyckan ska tillåta hundratals besökare åt gången att känna hur olyckan kan ha upplevts av de drabbade.
-När skeppet slår i isberget kommer det att skaka, och tumla runt. Vi ska låta folk uppleva hur vatten kommer in med hjälp av ljus- och ljudeffekter, säger Su Shaojun.

Kopia av skeppet
Kopian av skeppet ska börja byggas tidigt i år. På samma turistresort ska också uppföras kopior av en venetiansk kyrka och europeiska slott.
Samtidigt fortsätter Clive Palmer med bygget av Titanic-kopian, som ska bli så lik originalet som möjligt. Till exempel kommer hundratals passagerare att få sova i minimala tredje klass-hytter, precis som de gjorde i det första skeppet. Titanic två byggs också det i Kina, på CSC Jinling Shipyard.

Fröken Guls förklädda möbler

$
0
0
Det var på inredningskursen som Hanna kom på att det var ännu roligare att göra möbler än att inreda med dem. Nu har hon flyttat tillbaka till stugan i Storvik och öppnat en egen verkstad.

Namnet var klart redan när hon gick på möbeltapetserarskolan i Tibro. Det var en kompis på förgyllningen som kom på den fyndiga ordleken. Nu har Fröken Guls Förklädda Möbler i Storvik haft öppet i snart ett halvår.

– Vi satt och spånade om namn när hon plötsligt bara kom på det och jag tyckte att det lät så bra, säger Hanna. Jag gillar färg och gult är ju en färg, därför känns det att det har med mig att göra.

Att plugga på annan ort är bland det bästa hon har gjort. Ändå började hon på en helt annan utbildning som hon hoppade av.

– Det var en inredningskurs i Haparanda och tack vare den kom jag på att det var ännu roligare att göra möbler än att inreda med dem. På det viset kom jag på vad jag verkligen vill. Jag har alltid trivts i Storvik men när jag var yngre var jag rädd för att jag skulle bli fast, och nu känns det jätteroligt att flytta tillbaka. Jag har saknat mina vänner och min familj.

Hanna Johansson har flyttat tillbaka till den bedårande stugan som ligger på föräldrarnas gård. Dit hon flyttade första gången när hon var 18 år, så snart hennes storebror flyttade ut. Det är som att ha en egen villa i miniatyr, med ett rum och kök fördelade på två plan.

En klassiskt röd stuga, precis som i Astrid Lindgrens sagor, med vita knutar och snickarglädje. Redan i hallen blir man varm i kroppen av alla färger som bonar om. Man ser rakt in i köket med röda pinnstolar, rosa skänk, färgglad duk och en skogsbacke utanför fönstret.

Hon bjuder på rykande tévatten ur en knallgul vattenkokare som matchar både kofta och firmanamn.

– Jag stortrivs här och tycker att det är fint med gammalt. Jag älskar att gå på loppisar och göra fynd. Men på vintern kan det bli kallt på golven, erkänner hon. Då får man ta på sig tjocka sockor och det är ganska mysigt.

Hon vet inte säkert, men tror att huset byggdes åt rektorn på Västerbergs folkhögskola som ligger i närheten. Kanske att gårdshuset användes av någon personal, eller av elever på skolan.

Köket är bevarat från 50-talet med fina trähandtag på lådorna, typiska metallhantag på luckorna och jalusier istället för skjutluckor på skåpen ovanför bänken. Hyllplanen längst ner är egentligen fiffiga inbyggda diskställ som är dolda i skåpet.

Hannas föräldrar köpte gården när hon och hennes bror var små och den första tiden rustades stora huset och hela familjen bodde i stugan.

– Jag är lite arg på dem, säger hon och ler. Jag skulle vilja ha turkos köksluckor som det var från början, men de målade mamma och pappa om.

Det är lätt att bli glad av Hanna, hon skrattar ofta och lyser starkt av kläder i skarpa färger. Tröjan är knallgul, håret mörkrött och träskorna tomteröda. Som en frisk vitamin i vintermörkret.

Hon samlar på gamla klänningar i fina tyger och modeller, men också på retro inredningsdetaljer och textilier från förr. Hon har alltid tyckt om att göra fint omkring sig. När hon fortfarande bodde hemma var väggarna gröna, en fondvägg gul och möblerna röda.

Efter gymnasiet fick hon jobb på posten, men kände att hon ville något annat. Hon tyckte om att se på Äntligen hemma och det var så hon fick idén att söka en inredningskurs, vilken alltså ledde vidare till möbeltapetsering.

I våras var hon färdig och då ringde en kvinna från Karlstad som skulle stänga sin butik. Hon frågade om Hanna ville köpa hennes prylar. Hanna som hade tänkt öppna eget så småningom bestämde sig för att passa på.

Plötsligt ägde hon både klippbord, tryckluftspistol, en starkare symaskin som klarar läder, sadelgjordsspännare, primer, kroknålar och andra verktyg. Nu var det bara lokalen som fattades.

Då såg hon att det fanns en ledig på samma gata som hennes bror och kompis bor. Den fick hon gärna hyra och i augusti kunde hon öppna.

Kunderna har börjat hitta dit och hon har bland annat klätt om två barnfåtöljer i färgglad marimekko-design, en amerikansk gungstol med djungeltryck, en 50-talsstol i olika gröna nyanser och en stilfull schäslong.

– Jag tycker särskilt om 50- och 60-talsgrejer, säger Hanna. Det är så fina former och färger på allt som gjordes på den tiden.

SJ presenterar sparpaket

$
0
0
SJ presenterar i dag sitt stora sparpaket. Bland de drabbade finns hundratals anställda som enligt aftonbladet.se sägs upp när bolaget ska spara en miljard kronor. Bakgrunden till besparingarna är främst den ökade konkurrensen på järnvägen.

Nyligen återupptog SJ tågtrafiken på sträckan Göteborg-Malmö med nya snabbtåg men bolaget måste slåss om resenärerna med en rad andra aktörer.

Samtidigt går Miljöpartiet till angrepp mot alliansen som man håller som ansvarig.

"Detta är ett resultat av alliansens misslyckade tågpolitik. SJ har gått med vinst flera år i rad, men tvingas ändå skära ner eftersom vinsten gått till Anders Borgs kassa i stället för att återinvesteras i bolaget", säger Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet i ett pressmeddelande.

Partiets lösning är i stället att slopa SJ:s vinstutdelningskrav och ge bolaget huvudansvar för den nationella tågtrafiken.

"Det är regeringens politik som leder till att SJ konkurreras ut på de mest lönsamma sträckorna och nu tvingas avskeda anställda", säger Stina Bergström, trafikpolitisk talesperson för Miljöpartiet i pressmeddelandet.

TT

Sanna arrangerade manifestation mot sexuellt våld

$
0
0
Via föreningen Storasyster var Sanna Bergendahl, med rötterna i Gävle, huvudarrangör av helgens manifestation i Stockholm mot sexuellt våld och för en samtyckeslag.

Hur gick det?

– Vi hade hoppats på att tusentals deltagare skulle komma. Det blev runt 3000 och en folklig manifestation med god stämning. Vi är nöjda och stolta.

Vad var det som fick er att arrangera den?

– Vi var ett 20-tal organisationer som gick samman som länge engagerat oss i dessa frågor. När den där Lund-domen (se fotnot) kom kände vi att vi fått nog. Det var dags att visa att samtycke ska vara en självklarhet.

Vad var syftet?

– Framför allt vill vi belysa det sexuella våldet och få till en uppdatering av sexualbrottslagstiftningen. Ett samtycke vid sex borde vara en självklarhet både i praktiken och i lagstiftningen.

Vad tror du att en sådan här manifestation har för effekt?

– Jag tror att alla manifestationer kan påverka i ett demokratiskt samhälle. Det är ett sätt att visa missnöje och framföra vad man tycker. Vi kan påverka politiker och beslutsfattare.

Du har fått ett slags stipendium - berätta.

– Det är Kinnevik-stiftelsen Reach for Change som har valt ut fem sociala entreprenörer. De kommer att betala min lön och jag får gå ett mentorprogram som ska göra mig till en bättre ledare för Föreningen Storasyster som hjälper barn som utsatts för sexuella övergrepp.

Vad har Föreningen Storasyster mer på gång?

– Vi ska ut och föreläsa i skolor i hela Sverige, däribland Gävle. Vi har våra stödgrupper, en nätbaserad jour, chattsystrar och är uppe i 73 volontärer nu. Vi växer i hela Sverige och vill kunna erbjuda aktiviteter och stödgrupper i fler städer än Stockholm så småningom.

Fotnot: Förra veckan friades en man vid Lunds tingsrätt som stått åtalad för våldtäkt. Rätten menade att han var oskyldig trots att kvinnan i fråga upprepade gånger sa nej. Mannen hävdade att de hade en tyst överenskommelse om dominanssex och uppfattade inte kvinnans nej som att hon inte ville ha samlag.

Här är Gävleborgs populäraste namn 2013

$
0
0
Nu har statistiken kommit på de vanligaste spädbarnsnamnen 2013. I Gävleborg är det pojknamnet som kan ses som en överraskning.

Bland bebisarna som föddes i Gävleborg förra året är Alice det vanligaste flicknamnet och Olle det vanligaste pojknamnet.

Även i riksstatistiken ligger Alice etta medan Olle inte ens tar sig in på topp 10-listan över vanligaste pojknamnen. I stället toppas pojklistan av namnen Lucas, William och Oscar. Bland flicknamnen följs Alice av Maja och Elsa.

Hela familjens slalomutrustning stals

$
0
0
När en kvinna gick in i familjens förråd som ligger intill huset på Bromsgatan i Sandviken i söndags, blev hon överraskad.

Där familjens slalomutrustning tidigare hade stått fanns ingenting. Brytmärken på dörren visade att någon hade brutit sig in och stulit familjens fem par skidor, lika många par pjäxor och stavar.

Även tre skidhjälmar och en skruvdragare saknades i förrådet.


Ny Ahlgrensk fond delar ut miljoner

$
0
0
Läkerolfamiljen Ahlgren ligger bakom en ny donationsfond i Gästrikland. Miljoner kronor kommer delas ut till personer och företag årligen. – Det blir en av de större fonderna i regionen, säger Ove Anonsen, donationsfondens styrelseordförande.

Det är Robert och Anita Ahlgren som donerat huvuddelen av sin kvarlåtenskap till fonden.

Tanken är att personer eller företag som sysslar med internationell handel ska få ta del av stödet.

– Beloppet i fonden kommer bli cirka 40 miljoner, säger Ove Anonsen som tidigare var koncernchef för Ahlgrens/Leaf.

Fonden förvaltas av Mellansvenska handelskammaren och redan i vår kommer de första pengarna att delas ut. Fönstret för ansökningar stänger den sista februari.

– Men vi behandlar inte bara ansökningar, det kan vara förslag eller att styrelsen själv utser någon. Det blir inga problem att hitta lämpliga kandidater, säger Ove Anonsen.

Nu har fonden ungefär 1,5 miljoner kronor att dela ut men Ove Anonsen tror att det kan bli betydligt mer längre fram i tiden.

– Med framgångsrik kapitalförvaltning och ett positivt affärsklimat kan det växa betydligt mer, säger han.

För några veckor sedan tillverkades den sista godisbilen på Cloettafabriken i Gävle. Godistillverkningen kommer nu till största del att ske i Slovakien. En utveckling som inte hade fallit bortgångne Robert Ahlgren i smaken, tror Ove Anonsen.

– Därför känns det bra att fästa minnet och att namnet lever kvar även efter fabrikens nedläggning.

Fondens styrelse har dock gjort en stor del av vinsten på just Cloettaaktier.

Våldsverkare anhållen

$
0
0
Grov misshandel och vansinnesfärder med bil på gångvägar, på måndagen anhölls en 32-årig man för ett par minst sagt brottsliga dygn.

På måndagen vid 13-tiden greps och anhölls en 32-årig man för misshandel och grov misshandel. Våldsbrottet ska ha begåtts i en lägenhet på Smassens väg i Sandviken under måndagen.

32-åringen ska ha slagit en 23-årig man i huvudet flera gånger med en hammare och även gett sig på en 33-årig kvinna genom att slå henne i magen och på armen. När polisen kom var det lugnt på platsen och 32-åringen var berusad. Han greps och anhölls senare av åklagare.

Våldsverkaren hade dock varit i kontakt med polisen även under helgen. Under natten mot söndag, vid 03.45-tiden greps han misstänkt för olovlig körning, drograttfylla och vårdslöshet i trafik.

Innan 32-åringen stoppades hade han i hög fart kört en röd kombi genom Sandviken och kört på gång- och cykelbanor och inne på gårdar. I Björksätra mitt stoppades han av polisen som sedan tog med honom till stationen för provtagning.

Fem varslas i Gävle när SJ lägger ned butik

$
0
0
Fem personer i Gävle varslas när SJ lägger ned sin resebutik. Det är en del av ett sparpaket där 400 personer varslas i hela landet.

Resebutiken i Gävle stänger den 31 mars.

Nedskärningen berör administration – där 237 tillsvidareanställda i Stockholm, Malmö, Göteborg och Krylbo omfattas – och försäljning med 17 resebutiker och 68 tillsvidareanställda i landet.

På tisdagen lade SJ varslet till Arbetsförmedlingen. Syftet sägs vara att förbereda bolaget inför en ny konkurrenssituation och anpassa organisationen efter ett förändrat köpbeteende hos kunderna.

– Vårt mål är att vara kundernas förstahandsval. Därför investerar vi bland annat i moderniserade tåg, utvecklar ännu bättre självbetjäningslösningar för våra kunder och inför kundvärdar på perronger. Men det räcker inte. Vi måste skapa utrymme för sänkta biljettpriser för att vara konkurrenskraftiga. Det innebär att vi måste minska våra kostnader, säger Crister Fritzson, VD på SJ i ett pressmeddelande.

SJ stänger även resebutiken i Köpenhamn. Försäljningen i resebutikerna står för mindre än 4 procent och fortsätter att minska. I dag köper allt fler kunder sina tågbiljetter via digitala kanaler eller biljettombud.

Kundtjänstverksamhet koncentreras till SJ Contact Center i Ånge. SJ varslar därför om nedläggning av Contact Center i Tranås med 95 tillsvidareanställda. På fyra år har antalet inkommande samtal gått från 3,2 miljoner till 1,8 miljoner, en minskning med 44 procent.

Utöver de totalt 400 varslade berörs 53 personer med tidsbegränsade anställningar inom försäljningsorganisationen.

För att möta kundernas förändrade köpbeteenden varslar SJ om nedläggning av 17 resebutiker med sammanlagt 68 tillsvidareanställda samt ett antal med tidsbegränsade anställningar. Dessutom stänger SJ resebutiken i Köpenhamn. Försäljningen i dessa resebutiker står för mindre än 4 procent och fortsätter att minska. I dag köper allt fler kunder sina tågbiljetter via digitala kanaler eller biljettombud.

Tågtrafiken påverkas inte av beslutet.

SAIK-dominans i EM-trupp

$
0
0
Hela sex spelare från Sandvikens AIK är uttagna till P17-EM i norska Drammen som spelas i månadsskiftet.

Förbundskaptenen Magnus "Kuben" Olsson har tagit ut sin 16-mannatrupp till P17-EM. Och det vimlar av spelare från SAIK i laget, målvakten Alexander Larsson samt utespelarna Oscar Stadin, Jesper Jansson, Albin Airisniemi, Rasmus Linder och Joel Engström

– Det är ett otroligt bra gäng och en fin trupp. Det enda tråkiga är att en del spelare hamnar utanför truppen. Det är tuffa beslut att ta som ledare och tuffa beslut att få som spelare, säger "Kuben" Olsson till svenskbandy.se.

Sverige inleder mästerskapet ned att möta värdnationen Norge fredag 31 januari. Dagen efter ställs man mot Ryssland och Finland.

– Det är jättekul att ryssarna kommer. Vi kommer att få uppleva några fantastiska dagar i Drammen, säger "Kuben".

Ledig polis avslöjade butiksrånaren

$
0
0
En ledig polis följde efter knivbeväpnade man som nyss rånat närbutiken på Söder – det visade sig vara samma 24-åring som greps och släpptes efter rånet mot Ica Spegeln i söndags.

(Uppdaterad 18:24) Rånaren hade maximal otur vid halv sjutiden under måndagskvällen. När han kom ut från Söders närköp på Brunnsgatan, knivbeväpnad och hållandes sitt byte, stötte han ihop med en ledig polis.

– Han togs med fingrarna i syltburken. Polisen kände igen rånaren, trots att han var delvis maskerad, och började följa efter honom och tilltala honom med förnamn, säger Mikael Hedström, talesman för Gävlepolisen.

Rånaren kastade en del av kassalådan som kontanter fanns i, flydde ner mot en källartrapp i närheten där polisen hann ifatt och drog av honom maskeringen.

– Han fick bekräftat att det var den person han trodde, en 24-årig man. Men rånaren gjorde motstånd och tog sig in genom källardörren. Den lediga polisen larmade då en patrull som säkrade upp byggnaden och gick in.

24-åringen gjorde motstånd och polisen använde pepparsprej och våld vid gripandet. Den misstänkte fördes sedan till Gävle sjukhus där han behandlades för en skärskada han fått efter att ha krossat ett fönster.

Den 24-årige mannen är identisk med den man som greps klockan 20.39 i närheten av Ica Spegeln efter söndagens rån.

– Han förnekade brott då och frigavs efter en timme på beslut av vakthavande befäl. När man tittade på övervakningsfilmen på plats i butiken så stämde det inte signalementsmässigt med 24-åringen. Nu får vi utreda filmen och göra en noggrannare jämförelse, säger Mikael Hedström.

Den 24-årige mannen misstänks nämligen för: rånet mot Ica Spegeln med en okänd kumpan, Ica Söder, torsdagen den 9 januari tillsammans med två okända gärningsmän, och även för macheterånet på Hamntorget natten mot i lördags.

- Det är bara att hoppas att de har gripit rätt person, säger Thomas Hansson, ägare till Ica Söder.

Elisabeth Björk, delägare i Ica Spegeln, fick höra om gripandet av GD på tisdagskvällen.

- Är det så så är det jätteskönt, säger hon.

Hon konstaterar dock att det är långt till att någon fälls, och påminner om att den som åtalades för ett tidigare rån frikändes.

Den kvinna som utsattes för rånet på söndagskvällen mår dåligt och har fått hjälp av Icas centrala stöd.

Det verkar som en otrolig slump att 24-åringen stötte ihop med en ledig polis när han kom ut från Söders närköp, har den här polisen tagit ett eget initiativ att följa efter 24-åringen?

– Nej, men snacka om att det handlar om flax och tur att han passerade där precis när rånet skedde, säger Mikael Hedström.

24-åringen är en av Gävles mest kända kriminella och har bland annat dömts för skjutningen utanför Munken 2008 då två män skottskadades.

Den senaste tiden har han dömts för bostadsinbrott och ett åtal om försök till grov stöld väntas väckas inom kort.

Rånbrottsligheten tros vara skuld- och missbruksrelaterad.

Viewing all 23414 articles
Browse latest View live