Sedan en restauranggrossist fattat misstankar och skickat prover har Livsmedelsverket gått ut med varning via EU. Dels för att färgämnet kan vara farligt, dels för att det finns risk att kunder inte tillagar fläskfilén tillräckligt länge, i tron att det är oxfilé.
Det färgade köttet har köpts från leverantören Heat AB, som nu har polisanmälts. En representant för företaget säger till tidningen att han själv köpt köttet från en ungersk leverantör i tron att det verkligen var oxfilé. Totalt har Heat köpt 30 till 40 ton kött från den ungerske leverantören bara i år.
Svalövs kommun, där Heat har sitt huvudkontor, tänker också polisanmäla företaget eftersom det bedrivit livsmedelsverksamhet utan att ha registrerat sig.
– Det är skandalöst och upprörande att det finns de som är så skrupellösa att de faktiskt märker om köttet. Inte minst för att det både finns en större smittorisk när det gäller fläskkött och att det finns vissa som av religiösa skäl inte äter fläskkött, säger Jan Bertoft, generalsekreterare vid organisationen Sveriges Konsumenter.
Han misstänker att mörkertalet är stort och att det finns mycket annat i våra affärer och restauranger som inte är deklarerat på rätt sätt.
Brister i lagstiftning gör också att verksamheten kan fortgå utan att någon fälls, enligt Bertoft.
– Det här är ju en ganska riskfri hantering för de som fifflar. Det gör att det blir ringar på vattnet och uppmuntrar naturligtvis andra, säger han.
Organisationen anser att livsmedelstillsyn och kontroll fungerar alldeles för ojämnt i dag och att staten därför bör ta över ansvaret från kommunerna.
– Miljö- och hälsoskyddet i Sverige är ren kommunal angelägenhet och den är väldigt ojämn. Vi har tryckt på att man borde förstatliga och göra den jämnare så att det blir en stark och likvärdig tillsyn och kontroll i alla Sveriges kommuner. Men då måste man verkligen se till att det tillsätts resurser, säger Jan Bertoft.
TT