Det är inga fingrar emellan när några av brandmännen avslutar dagens arbetspass med en innebandymatch. Krister Andersson delar ut och tar emot några rejäla tryckare i kampen om den lilla plastbollen.
– Det blir lite blodvite ibland men det hör till, säger han efter gårdagens holmgång som emellertid slutade utan synliga blessyrer.
Han tycker det är självklart att man ger järnet när det är dags för arbetspassets obligatoriska träning. Och han är inte ensam. Det är under träningen som flest brandmän skadar sig.
Av sammanlagt 102 arbetsskador på Gästrike Räddningstjänst de senaste nio åren är 42 träningsrelaterade. Under dessa år har fler brandmän skadat sig i samband med lagidrotter, 31, än under utryckningar, 27.
– Statistiskt kan det sticka ut men ser man till helheten är det inte särskilt många fall, säger Tommy Törling som är räddningschef på Gästrike Räddningstjänst.
Räddningschefen pekar också på att antalet skador sjunkit rejält de senaste åren sedan träningen bättre individanpassats och förra året var det inte mer än en person som skadade sig på träning. Hittills i år är det två.
Tömmy Törling vet att lagidrott sticker ut som den träningsform där flest brandmän skadat sig genom åren men att ta bort den av säkerhetsskäl är det inte tal om.
– Det är inte bara en fysisk träning utan ett arbetslag som svetsas samman med lagidrotter och då finns det ett värde i det, säger han och får medhåll av Krister Andersson som tror lagidrotten är ett bra sätt att förbereda sig för det som väntar ute på fältet.
– Det är bra för teambuildingen. Vi kan bli lite griniga på varandra när vi spelar, men vi blir vänner i omklädningsrummet. Men det är lika när man åker ut på larm, så då är man förberedd och arbetar bra ihop.