Tillvägagångssättet som användes vid stölden i Sandviken blir allt vanligare. Tjuvarna går in i butiken, utan synliga vapen och utan att rikta några hot mot personalen, stoppar på sig det de vill ha och går sedan ut igen.
Följden blir vanligen att brottsrubriceringen ”bara” blir grov stöld, i stället för rån.
– Det är vanligare i dag än tidigare och det är i och för sig bra eftersom personalen inte får några direkta hot riktade mot sig. Det kan göra att händelsen blir lättare att komma över, säger Niklas Tengberg.
Personalen i den drabbade Sandvikenbutiken har fått krishjälp efter kuppen i tisdags och det kommer också att göras en förnyad riskbedömning av butiken, enligt Niklas Tengberg.
Är det svårt att hitta rätt säkerhetsnivå för butikerna?
– Ja, det är det för om vi murar in oss för mycket så stänger vi även ute kunderna och i förlängningen blir då frågan om det ens är lönt att ha öppet.
Antalet stölder och rån har legat på ungefär samma nivå de senaste åren inom guld- och smyckesbranschen, vilket ska sättas i relation till att det skett en minskning inom andra branscher.
– Det här är ett stort problem inom vår bransch som vi ständigt jobbar med, säger Niklas Tengberg.
Han säger också att all Guldfynds personal får utbildning på säkerhetsområdet och där ingår hur man ska agera när butiken utsätts för rån eller stöld. Och de tre som arbetade i butiken i Sandviken vid tiden för kuppen i tisdags agerade av allt att döma helt rätt.
– De ska inte göra något, eller så ska de göra som förövarna säger, säger Niklas Tengberg.