I gårdagens artikel, ”Våldtäkt eller inte”, beskrevs de skärpta beviskraven i våldtäktsmål vilket lett till fler frikännande domar.
En av dessa domar rör den anmälda våldtäkten på Staketgatan i november förra året.
Trots att kvinnan hade blod och sperma i håret och på sina delvis sönderrivna kläder, ansågs det inte vara ställt utom rimligt tvivel att den misstänkte var skyldig och han friades.
Kvinnans målsägandebiträde, Tiina Hennel, uttalade sig om de ökade beviskraven på ett, för att komma från ett målsägandebiträde, uppseendeväckande vis:
”Jag kan säga så här: hade jag haft en dotter som blev våldtagen så skulle jag råda henne att inte anmäla. Det är inte värt det”, sa målsägandebiträdet och syftade på den jobbiga processen och utsattheten för anmälaren.
Gefle Dagblad kontaktade lagman Anita Wallin Wiberg för att höra hur hon ser på Hennels uttalande.
– Som domare anser jag att alla typer av brott ska polisanmälas. Att vara målsägande i ett våldtäktsmål kan naturligtvis vara väldigt jobbigt och därför får de stöd från ett målsägandebiträde redan under förundersökningen, och sedan under tingsrättsförhandlingen, säger hon.
Vilket stöd erbjuder tingsrätten målsägande i våldtäktsmål?
– De ska inte behöva se den tilltalade i rättssalen. Och vad gäller frågorna som ställs är det rättens sak att avstyra sådana som kan uppfattas som kränkande och ovidkommande.
Men kvinnan i det beskrivna fallet nekades ju medhörning och var tvungen att sitta i samma sal som mannen hon anmält?
– Jag satt inte som domare i den förhandlingen och kan inte uttala mig om vilka bedömningar som det beslutet grundades på.
Ett målsägandebiträde som inte skulle avråda sin dotter från att polisanmäla våldtäkt är Gunilla von Wachenfeldt.
– Jag råder alltid att polisanmäla. Jag tycker polis och åklagare gör ett bra jobb. Att misstänkta våldtäkter är svårutredda går inte att komma ifrån. Men det har hänt att jag blivit kontaktad av kvinnor som utsatts för våldtäkter för flera år sedan – som ångrar att de inte anmält. Den eventuella bevisningen är då borta.
Att beviskraven har ökat i våldtäktsmål tycker Gunilla von Wachenfeldt är av godo.
– Det är rätt att beviskraven ska vara desamma för sexualbrott som andra brott. För våldtäkt pratar vi om ett fängelsestraff på minst två år.
I dag är sista dagen för överklagan i den friande domen om våldtäkten som anmäldes på Staketgatan.