Uppemot 50 000 hushåll i Sverige kommer att få den nya telefonilösningen. Telia vill riva det gamla kopparnätet i de glesbygdsområden där det är för kostsamt att underhålla och uppgradera nätet.
Arbetet påbörjades 2010 och har inte varit helt problemfritt. Telia har fått mycket kritik och abonnenter har klagat på brister i tekniken och otrygghet när telefonerna inte fungerat. Och problemen har fortsatt, bland annat i Hälsingland, där turistanläggningen Harsagården har drabbats av en svajig telefonförbindelse.
– Där hade vi problem. Vi förstod inte riktigt vad som krävdes för att allt skulle fungera, säger Björn Berg.
När kopparnätet i Axmarbruk definitivt stängs för privatkunderna i slutet av januari får Axmar Brygga tills vidare behålla sin uppkoppling till det fasta nätet. Telia vill inte riskera att leverera en lösning som inte fungerar.
– Vi måste ha en infrastruktur som fungerar. Hela vårt bokningssystem går över nätet, säger Claus Hartwig, delägare i Axmar Brygga.
Enligt Björn Berg blir det ingen ändring för företagets telefoni förrän man har hittat en lösning som båda parter kan acceptera.
Men för privatkunderna i Axmarbruk är det den nya tekniken som tar över. Och de tidigare problemen ska vara helt lösta, enligt Björn Berg.
– Tekniken fungerar.
Redan 2011 fick några abonnenter i Axmarbruk den nya tekniken. Installationsarbetet avbröts när det visade sig att allt inte fungerade. Men de som redan fått den nya tekniken har använt den sedan dess.
– Man var väldigt skeptisk i början. Då var det mycket problem men den senaste tiden har det varit hyggligt, säger Ebbe Lundqvist, Teliakund i Axmarbruk, som helst vill se en uppgradering av mobilnätet i området.
Men miljöpartisten och riksdagsledamoten Bodil Ceballos, bosatt i Axmarbruk, är fortsatt kritisk till att Telia tillåts riva det fasta nätet. Tekniken fungerar inte helt tillfredställande för alla i byn. Dessutom tycker hon att Telia utnyttjar teknikskiftet för att locka till sig kunder från andra operatörer. Telia garanterar bara att telefonin fungerar för bolagets egna kunder.
– Då skaffar de ju sig en monopolställning, säger Bodil Ceballos.