Abdullah Baroudi arbetar som hjärtläkare och bor i villa i Gävle med fru och tre barn. Men hans far Abdullmoen Baroudi bor i Hama i Syrien, en belägrad stad som utsatts för kraftiga bombardemang under hösten.
Situationen har naturligtvis gjort pappan allt mer orolig, särskilt som han går dåligt.
– Han kan inte springa undan när bomberna börjar falla. Jag vill att han ska komma hit och bo hos mig tills det lugnar ner sig i Syrien, säger Abdullah Baroudi.
Men att få besök har visat sig vara svårare än han trodde. Hittills har hans far inte ens lyckats lämna in en visumansökan. Ambassaden i Damaskus tar inte emot visumansökningar längre.
I julas åkte Abdullah Baroudi därför med hela familjen till Kairo i Egypten för att ordna ett visum åt sin pappa. Samtidigt kom pappan till Kairo tillsammans med en av Abdullah Baroudis systrar.
Abdullah Baroudi hade med sig ifyllda visumansökningar, men när han och hans far kom till svenska ambassaden i Kairo fick de inte lämna in dem.
– Vi träffade en migrations- och konsulärhandläggare, men hon ville inte ens titta på mina papper. Hon hänvisade oss till ett annat kontor i Kairo, men där kunde man bara ansöka om visum om man hade uppehållstillstånd i Egypten, men vi var ju där som turister, säger Abdullah Baroudi.
– Vi fick beskedet att pappa måste söka visum i Jordanien eller Turkiet. Så vi fick åka hem igen från Kairo utan pappa. Nu är han tillbaka i Hama igen, berättar han.
Om pappan till slut lyckas lämna in en visumansökan kommer nästa problem. Det är nämligen väldigt svårt för syrianska medborgare att få visum till Sverige.
Abdullah Baroudis avsikt är inte att hans pappa ska bosätta sig i Sverige permanent.
Han vill bara att pappan ska bo hemma hos honom tills bombardemangen av Hama har upphört.
– Min pappa har inget intresse av att flytta till Sverige. Han har ett hus i Hama och jag har flera syskon som bor där. Som det är nu skulle jag helst vilja ta hit hela min familj. Det förstår jag är omöjligt, men min pappa? Han är 88 år! Varför kan jag inte ta hit honom så att han får bo hemma hos mig? säger Abdullah Baroudi.
– Det konstiga är att om han betalade 10 000 euro till en smugglare som tog honom hit, då skulle han få stanna för att situationen i Syrien är så allvarlig. Men jag kan ju inte låta en 88-årig man smugglas till Sverige. Det vore ju oansvarigt, säger han.
När Gefle Dagblad kontaktar ambassaden i Kairo uppger förste ambassadsekreteraren Eva Persson att det är ett missförstånd att ambassaden inte kunde eller ville ta emot en visumansökan.
Men hon bekräftar samtidigt att det är svårt att få ett visum till Sverige om man kommer från Syrien, just på grund av det krig som är orsaken till att Abdullah Baroudi vill ta sin far till Sverige.
”På grund av det politiskt oroliga läget i Syrien och möjligheterna att återvända dit är det f n svårt för syriska medborgare att få en Schengenvisering. Risken att en syrisk medborgare stannar i Sverige eller inom Schengen efter viseringstidens utgång bedöms som stor”, skriver hon och hänvisar i övrigt till Migrationsverket.
Men Migrationsverket kan inte kommentera visumärenden, säger Sara Sundelius, informatör på Migrationsverket.
– Det är ambassaderna som beslutar om visa, säger hon.