Efter Pia Degerman Häggs tragiska bortgång i somras tog förre ekonomidirektören Pär Rooth över hennes jobb som stabschef för polismyndigheten i Gävleborg.
– Men eftersom jag bara har ett år kvar till pension har jag meddelat länspolismästare Christina Forsberg att jag vill kliva av och börja trappa ner. Stabschef är ett krävande jobb, säger Pär Rooth.
I stället blir nuvarande kommunikationschefen Ulrika Hjerpe ny stabschef.
Redan nästa vecka påbörjar hon sitt nya jobb.
Ny kommunikationschef blir nuvarande presstalesman, Mikael Hedström, som även han tillträder sin nya post på måndag.
Ny presstalesman blir... ingen.
Åtminstone finns i nuläget ingen plan på att tillsätta tjänsten som renodlad presstalesman.
– Både länspolismästare Christina Forsberg och jag är kommunikationsmänniskor och tycker som sådana att det är extremt viktigt att vi har en god tillgänglighet för er journalister. Vi ska se till att den inte blir sämre, säger Ulrika Hjerpe.
Varje morgon skickar Gävlepolisen ut en dygnslista.
Dygnslistan innehåller diarienummer och brottsrubricering för det gångna dygnets anmälningar.
Ofta är dygnslistan den första källan för information om nyheter, stora som små. Tjänstemannens miljonförskingring inom Gävle kommun likväl som den berusade mannen som snittade upp korvpaketet på Coop med en nyckel.
Den enda som, nästan, alltid har haft tid att i lugn och ro gå igenom anmälningarna för Gävle är presstalesmannen. Denna kan även slussa vidare till de förundersökningsledare, poliser och åklagare, som håller i utredningarna.
Att tjänsten inte ersätts sägs vara ett led i den kommande hopslagningen av länspolismyndigheterna till en myndighet som ska vara genomfört till 2015.
Hur planerar ni att upprätthålla informationsflödet till oss och våra läsare utan en renodlad presstalesman?
– Mikael Hedström ska till en början fungera som informationschef och presstalesman. Redan nu har han andra uppdrag, förutom kontakt med media, som han sköter. Vi ska se över dessa för att se vad vi kan plocka bort. Vi kommer även att jobba med att öka tillgängligheten inom andra delar av verksamheten, hos de olika rotlarna och förundersökningsjouren till exempel, säger Ulrika Hjerpe.