Gästrikland har två gymnastikföreningar, Gefle GF och Sandvikens GA.
I distriktet finns en landslagsgymnast, Gefles Louise Hedberg Lundblad som är med i juniorlandslaget i trampolin. Hennes pappa Mikael Lundblad, som alltså är ordförande i klubben, säger att han inte riktigt har hunnit sätta sig in i det nya beslutet från RF, att hela elitstödet på 960 000 kronor fryser inne tills ett åtgärdsprogram finns på plats.
Tidigare var det bara den artistiska gymnastiken som var drabbad, nu gäller det alla grenar – även truppgymnastik, trampolin och rytmisk gymnastik.
– Det är väl det styrmedel de har att tillgå, och det är bra om man kan få fram ett åtgärdspaket. Men de drabbade blir ju gymnasterna och det kan jag tycka är olyckligt, säger Lundblad.
– Det största problemet är att landslagsledarna inte kan planera sin verksamhet när de inte vet de ekonomiska ramarna. Sedan kan man tänka sig att det påverkar möjligheterna för de aktiva att komma utomlands att tävla.
Mikael Lundblad säger att han tar larmrapporten, som kom i december, på allvar.
– Men samtidigt, gymnastiken lider lite av de skräckbilder folk sett från exempelvis Kina. Så det är väldigt lätt att om man säger att kulturen inte är bra här, så är det de bilderna man ser framför sig.
– Sedan har jag läst utredningen. Det var bara en aktiv artistisk gymnast som blev intervjuad eftersom han inte fick intervjua de som var under 18 år. Och före detta aktiva som pratar om det som hände för 10–15 år sedan, jag vet inte hur aktuellt det är.
– Men självklart finns det de som farit illa, och det är inte bra.
Sandvikens GA berörs inte direkt av RF:s beslut eftersom klubben inte har några landslagsgymnaster för tillfället. SGA:s kassör Lars Lundberg tycker att det är bra att gymnastikförbundet belyser de problem som finns.
Han ger även förbundet en känga.
– I den policy vi har nu pratar man om att tävlingsverksamheten i unga åldrar inte ska vara så allvarlig, att man inte ska fokusera på resultaten. Men det tycker jag inte att Svenska Gymnastikförbundet lever upp till, det är många under tolv år som tävlar och tränar väldigt hårt. Det kan man ifrågasätta, tycker jag. 6–7-åringar ska inte elitsatsa, säger Lars Lundberg.
• Kan man inte glömma att Sverige får fram en gymnast som kan vinna OS-medaljer då?
– Nej, inte nu när åldergränsen i OS höjts till 16 år.
De problem som uppmärksammas i förbundets utredning har varken SGA-kassören eller GGF-ordföranden sett. Båda tycker att de har sunda verksamheter, och trycker på att de har utbildade ledare som förstår barnens och ungdomarnas behov.
– Vi har ett krav att man går en basutbildning på 40 timmar för att man ska få kalla sig ledare, säger Lars Lundberg i SGA.