För drygt ett år sedan beslutade kommunstyrelsen i Hofors att gå vidare med centrumförnyelsen. Efter uppfräschningen av Skolgatan var det Centralgatan som stod på tur och i den planen ingick bland annat en flytt av Skänken från Skänktorget till Bergsprängartorget.
Detta skulle bland annat möjliggöra att Skänktorget gjordes om till ett aktivitetstorg ”för alla åldrar”.
Men beslutet överklagades av elva handlare i Hofors centrum som menade att de åtgärder som skulle vidtas riskerade att försvåra för handeln och att de inte givits rimliga möjligheter att påverka. Cirka ett år senare kom förvaltningsrättens dom: överklagan avslås.
Enligt rätten fanns inget lagvidrigt i kommunstyrelsens beslut.
Oppositionspolitikern och kommunstyrelseledamoten Kent Olsson, Folkhemmet i Hofors-Torsåker, reserverade sig mot den del av beslutet som handlade om flytten av Skänken och han har senare talat om att initiera en folkomröstning i frågan.
Nu säger han igen att en sådan kan bli aktuell. I en skriftlig fråga till kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S, vädjar han om hennes stöd för en folkomröstning, om inte majoriteten kan tänka sig att riva upp beslutet och ”börja om från början”.
– Den här flytten kostar alldeles för mycket och de har inte kommunicerat det här tillräckligt bra med handlarna, säger han.
Marie-Louise Dangardt säger att hon ska ta upp frågan om centrumförnyelsen igen inom Socialdemokraterna i Hofors men att beslutet om nästa etapp tills vidare ligger fast. Kommunstyrelsens beslut föregicks av ett 20-tal dialogmöten och var därmed demokratiskt förankrat, menar hon. Kent Olssons frågor ska hon bemöta i kommunfullmäktige.
– Vi hade en grupp som var med på alla dialogmöten och de säger att det förslag som lades verkligen speglar de åsikter som kom upp på mötena, säger hon.
Torbjörn Johansson, delägare i Sportringen på Centralgatan, säger att handlarna nu måste ta ställning till hur, och om, man ska gå vidare med frågan. Han beklagar att det blev en ”vi och dom-känsla” mellan handlarna och kommunen redan från början och de dialogmöten som föregick kommunstyrelsens beslut hade mer karaktären av informationsmöten, anser han.
– Vi borde ha satt oss ner från början och diskuterat förutsättningslöst vad det var vi ville göra, i en positiv anda, säger han.