Sedan Centerpartiet före jul lade fram sitt förslag till nytt idéprogram har det blåst upp till storm inom partiet. Flera distrikt i södra Sverige har gått ihop för att försöka skriva om delar av förslaget som de menar är alltför nyliberalt.
Ann-Helen Persson, oppositionsråd i Gävle kommun, instämmer i delar av kritiken.
– Vissa saker i förslaget måste korrigeras, men jag tror att vi kan landa i ett program som alla känner igen sig i, säger hon.
Hon vill exempelvis stryka idéerna om slopad skolplikt och möjlighet till månggifte.
– Det finns föräldrar som inte mäktar med att ta ansvar för att deras barn får en fullgod utbildning. Och månggifte som det ser ut i dag är något som är främst förbehållet mannen, säger hon.
Hon får medhåll av Gävleborgs landstingsråd Hannah-Karin Linck.
– Månggifte hör inte hemma i idéprogrammet ur ett jämställdhetsperspektiv, säger hon.
Hon är även skeptisk till slopad skolplikt, och vill se mer fokus på hälso- och sjukvårdsfrågor.
Centerns oppositionsråd i Sandvikens kommun, Carl-Ewert Ohlsson, tycker att programförslaget går i fel riktning. Han är rädd för att partiet ska förlora sin identitet.
– Centern är traditionellt förknippad med frågor som rör landsbygd, miljö, decentralisering, rättvisa och blandekonomi. Av det nya förslaget framstår vi som ett ytterst liberalt parti. Det ligger inte i generna hos centerpartister, säger han och menar att det skapar splittring.
Therese Hedberg Lundblad, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund i Gävleborg, vill se en tydligare miljöprofil, men ställer sig annars bakom förslaget.
– Det har varit otydligt vad centern står för. Det är bra att vi tar tydlig ställning som ett liberalt parti, säger hon.
Hon gillar exempelvis förslaget om helt fri invandring.
– Som vision är det bra, även om jag inte tror att vi kan öppna gränserna helt. Människor är lika mycket värda och kan inte påverka var vi föds, säger hon.
Per Ankersjö, ordförande i partiets idéprogramsgrupp, har poängterat att fri invandring måste kombineras med exempelvis lägre löner för nya på arbetsmarknaden, något som Therese Hedberg Lundblad inte har något emot.
– Inte med tanke på hur svårt det är att komma in på arbetsmarknaden i dag, säger hon.