Som svensk har Laila Nordfors fått ett positivt bemötande vid sina besök. I Sydafrika minns man Olof Palme och man vet att Sverige är ett av de länder som pumpar in miljoner och åter miljoner i biståndspengar och har så gjort sedan 60-talet. Drygt tio av miljonerna från SIDA har gått till de projekt som Gävle kommun haft i Buffalo City.
– Pengarna har gått till resor, hotell, lokala resor, material, föreläsare och delvis till svenska löner. Ungefär 100 personer, politiker och tjänstemän från Gävle kommun, har varit nere. Några vikarier har inte tillsatts när de varit borta. Projekten ingår i jobbet.
Med sina 30 resor blev Laila Nordfors så hemtam i Buffalo City att hon kunde klara sig på egen hand.
– Jag hade en golfbag stående där nere och på flygplatsen hade jag en bil. Jag har fått inblick i kulturen, kört vänstertrafik, sett likheter och olikheter. Jag har lärt mig att det finns så många olika sätt att komma framåt.
Projekten i Buffalo City har ibland kallats för samarbetsprojekt och ibland för biståndsprojekt.
– SIDA har ändrat från bistånd till samarbete till bistånd igen.
Eftersom projekten tidvis kallats för samarbetsprojekt bör Gävle ha fått ut något av detta. Det är givetvis svårt att komma på allt som hänt under tio år men Laila Nordfors gör ett försök. Hon berättar om en maskin som mätte asfaltens hållfasthet som Gävles tjänstemän fick upp ögonen för, om vissa organisatoriska bitar som räddningstjänsten och polisen tagit efter.
Hon nämner också att politikerna i Buffalo City ansvarar för fysiska områden vilket vi tagit efter när det gäller Brynäs.
Hon berättar även att den sydafrikanska ambulanspersonalen har en utbildning som bland annat gör att de kan sy ihop patienter vilket inte görs i de svenska ambulanserna.
Vad har då hänt i Buffalo City efter de här tio åren?
– Jag har sett resultat av vårt arbete, till exempel rondeller och förhållningssättet mellan politiker och tjänstemän. De tyckte det var konstigt att jag hade mandat att fatta beslut.
Laila Nordfors har märkt att beslutsprocessen i Buffalo Citys kommun blivit kortare på en del områden men politikerna byts ofta ut.
– På den här tiden har de haft fem borgmästare. Det är en politisk instabilitet.
Problemen med hiv/AIDS är fortfarande stora. Arbetslösheten är lika hög och de enkla hus som byggs enligt ett statligt program har inte lett till att kåkstäderna försvunnit. Ständigt kommer nya människor som flyttar in i skjulen. Många av dem är invandrare från andra delar av Afrika.
– Skolutbildningen är inte fullvärdig men de är optimistiska och positiva. De har många statliga program.
Laila Nordfors tycker att staden och landet har stor potential, inte minst som turistmagnet med bra klimat, fina stränder och bra odlingsmark.
– Det är stabiliteten som saknas. Demokratin är fortfarande något nytt. Som en tant sa: Man lämnar inte ett tioårigt barn.
Fler projekt från Gävle kommuns sida är på gång men nu är det Ted Bergman som är chef för den internationella projektutvecklingen. Laila Nordfors gick i pension i maj i år.
–Jag har sett resultat av vårt arbete, till exempel rondeller och förhållningssättet mellan politiker och tjänstemän, säger Laila Nordfors, som varit ansvarig för projekten.