I veckan har Gefle Dagblad rapporterat om distriktssköterskor i Ockelbo och Hofors som hotar att säga upp sig om jourberedskap införs den 1 februari. Åsa Lövgren har jobbat som distriktssköterska i Hofors i drygt två år och trivs jättebra med sitt jobb.
– Här är det mötet med människan som är i fokus. Vi brukar säga att vi möter människor ända från vaggan till graven. Man måste kunna lite grann om mycket och ibland får man gå på djupet, säger Åsa Lövgren.
När GD besöker hälsocentralen i Hofors på fredagseftermiddagen tar Åsa Lövgren emot en patient som vill vaccinera sig mot influensan. Men alla patienter kan inte ta sig dit och då måste distriktssköterskorna göra hembesök. Det kan handla om akuta uttryckningar som till exempel kateterbyte eller såromläggningar.
Den 1 februari tar kommunerna över ansvaret för hemsjukvården för de patienter som behöver vårdas minst två veckor i hemmet. Nätter och helger ska ambulanspersonal göra hem-besöken med – i inledningsskedet – uppbackning av distriktssköterskor.
Distriktssköterskorna ska samtidigt ha en jourberedskap under kvällar och helger. Ersättningen blir 16 kronor i timmen på vardagar, 31,40 kronor på helger.
En annan baksida av myntet är att de kommer att tvingas utföra ensamarbete. Åsa och hennes kollegor är oroade för den otrygghet det innebär.
– Man vill alltid vara två stycken när man gör hembesök på kvällar och helger. Poliser och ambulanspersonal åker alltid två. Men vi får åka ensamma och det är lite konstigt. Det kan ju handla om situationer med patienter som kan vara våldsamma, säger Åsa Lövgren.
Distriktssköterskorna får hela västra Gästrikland som sitt arbetsområde. Ytterligare ett otryggt moment, tycker de. I Hofors kommun har de åtminstone bra person- och lokalkännedom.
– Det finns ju patienter där man inte förväntar sig att det ska hända något speciellt men så gör det det i alla fall, säger Åsas kollega Kerstin de Wit.
De får heller inte tillgodogöra sig tiden när de har jour. Åsa och hennes kollegor vill ha aktiv tjänstgöring för att sedan få ledig tid.
– Med beredskap kan man bara sitta hemma och inte göra någonting. Har man dessutom småbarn så måste man ha backup ordnad om det händer någonting, säger Åsa.
Av de distriktssköterskor GD pratat med är alla oroade inför de föreslagna förändringarna.
– Det är ett otroligt roligt jobb men man ställer inte upp på vad som helst. Vi har varit lite flata tidigare, säger Carina Halvars, distriktssköterska i Hofors.
De ensamma hembesöken är otrygga för distriktssköterskorna, tycker Åsa Lövgren och hennes kollegor. Här vaccinerar hon en patient mot influensa.