Det var bara tur att Anna-Lena Åberg vaknade 20 minuter över fem på nyårsdagens morgon. Hon gick upp för att ta ett glas vatten och tyckte att hon hörde någon i trapphuset.
– Först trodde jag att det var tidningsbudet, men sedan kom jag på att det inte skulle komma någon tidning, säger hon.
Anna-Lena Åberg gick dock och lade sig igen, men kände snart att det luktade konstigt.
– Det första jag tänkte var: säg inte att det brinner igen.
Hon gick upp och tittade ut genom titthålet, men såg ingenting. Det var då hon öppnade dörren och möttes av brandrök.
– Det var helt grått där ute. Då gick jag in och ringde SOS. Sedan tog det inte lång tid innan brandkår och polis var här.
Någon hade samlat ihop papper och tänt eld utanför en källardörr. Brandkåren kunde dock snabbt få elden under kontroll. Polisen betraktar händelsen som skadegörelse genom brand och i går lämnade Sandvikenhus över all information de har som kan hjälpa polisen i deras arbete.
– Vi har lämnat över information, loggningsuppgifter om vilka som har kommit och gått. Dörrarna är ju låsta dygnet runt. Personen som startar branden måste ha kommit in med någon som har en låsbricka och de är personliga, säger Jenny Glumoff, kommunikations- och marknadschef på Sandvikenhus.
Förutom att låsbrickor har införts finns också ett larm som tjuter om porten lämnas öppen. Men frågan om att sätta upp övervakningskameror på Tallbacksvägen har tidigare också varit uppe för diskussion. Trots att bränderna fortsätter så är det inte aktuellt att börja filma i trapphuset.
– Det är ingenting som vi har sagt att vi ska göra nu. Vi följer de rekommendationer som polisen och kommunens säkerhetsavdelning ger oss. De tycker inte att vi ska installera kameror. De menar att man ändå inte kommer att få tag på den som gör det här på det sättet. Det kommer ju att vara synligt att vi har kameror och då täcker personen bara ansiktet eller drar vidare till ett annat hus.
Trots upprepade bränder är inte hyresgästerna mer otrygga, säger Jenny Glumoff.
– Enligt vår trygghetsbarometer, en undersökning vi gör varje höst, så känner sig inte de som bor här mer otrygga. Men vi förstår att folk är oroliga.
Anna-Lena Åberg bekräftar att det finns oro i huset och rädsla för att nya bränder ska anläggas.
– Jag tror att det kommer att hända igen. Det bor ju många barnfamiljer och äldre här. Man är ju orolig att någon ska skadas.