Hyrläkaren, som är bosatt i Danmark, har vid några tillfällen anlitats av landstinget i Gävleborg.
I fjol tjänstgjorde han i två veckor på en hälsocentral i västra Gästrikland. Under den perioden inträffade en händelse som fick landstinget att i efterhand närmare granska läkarens sätt att arbeta.
En patient med tecken på stroke kom akut till hälsocentralen. Läkaren tycks inte ha insett patientens allvarliga symtom utan lät honom ligga kvar på hälsocentralen utan att undersöka honom närmare eller larma ambulans. Först efter en och en halv timme tillkallades ambulans, då på sjuksköterskors initiativ.
– I ett sådant här fall får det inte bli några dröjsmål. Varje sekund är dyrbar när det handlar om misstänkt propp i hjärnan. Det ska vara blåljus till Gävle sjukhus direkt, säger Börje Svenson, chefläkare inom primärvården i landstinget i Gävleborg.
Nu hade patienten inte en propp utan en blödning i hjärnan. Förseningen påverkade inte utgången. Men det gör inte läkarens agerande mindre tveksamt, menar Börje Svenson.
Händelsen blev upprinnelsen till en omfattande genomgång av läkarens förehavanden under de två veckor han arbetade på hälsocentralen.
Hans journalanteckningar gicks igenom. Det visade sig att han i 26 fall agerat tveksamt eller direkt felaktigt.
– De flesta är inga allvarliga fel utan sådant som varje läkare gör någon gång. Men att en läkare gör så många på så kort tid är anmärkningsvärt, säger Börje Svenson.
Läkaren har nu anmälts för riskbeteende till Socialstyrelsen. Det är en ny möjlighet som landstingen har att få Socialstyrelsen att närmare granska enskilda läkares kompetens.
Läkaren har varit i blåsväder tidigare. Han har prickats av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för felbehandling vid Hultsfreds hälsocentral.
Han har också anmälts för diskriminering av en handikappad kvinnlig patient i Hultsfred, något som lett till att landstinget i Kalmar betalat henne 60 000 kronor efter överenskommelse med Diskrimineringsombudsmannen.
Läkaren är inte välkommen att arbeta för landstinget i Gävleborg mer.
Men Börje Svenson betonar att han inte har något emot hyrläkare generellt.
– De allra flesta hyrläkare är duktiga och hårt arbetande. För deras skull är det viktigt att man identifierar och stävjar de läkare som inte fungerar bra.