Hon tycker själv att ett delat ledarskap är att föredra, även om partistyrelsen förordar modellen med en enda ordförande.
– Vi är ju ett parti som söker kollektiva lösningar. Man är klokare om man är två, säger Ulla Andersson.
Och med två ledare som delar på ansvaret blir det också fler tillfällen för partiets toppnamn att vara ute och möta folk. Det är en av de saker som Ulla Andersson ser fram emot, om hon väljs till partiledare.
– Man får större möjlighet att påverka politiken. Och det skulle vara roligt och givande att skapa mer förtroende för Vänsterpartiet.
Det är ingen nybörjare som kandiderar till partiledarposten. Ulla Andersson är riksdagsledamot, sitter i partistyrelsen och är vänsterns talesperson i ekonomisk-politiska frågor. Innan rikspolitiken tog över var hon kommunalråd i Gävle. Och sina egen bakgrund från arbete inom både barn- och äldreomsorgen värderar hon högt.
Partiets kongress ska inte bara välja partiledning utan också behandla 100-tals motioner och anta ett nytt framtidsprogram. En ännu tydligare politik och ett ännu större självförtroende ska göra Vänsterpartiet till ett större parti och ge ett inflytande som aldrig tidigare.
– Det är egentligen ett guldläge. På vänsterflanken är det ganska tunt, säger Ulla Andersson.
Men om Vänsterpartiet ska få något verkligt inflytande och rentav hamna i en framtida regering behövs det politiska vänner som står pall. Socialdemokraternas kräftgång och de interna stridigheterna gynnar inte ett gemensamt vänsterblock.
– Man blir ganska orolig, säger Ulla Andersson.
Men nu är uppgiften att formulera en politik som står på egna ben. Vänsterpartiet kräver som enda parti att vinstdrivande bolag inte ska släppas in i den kommunala omsorgen. Ulla Andersson tror att det är många som stöder den politiken, liksom att det behövs förstärkningar i andra välfärdsområden.
Och en reglering av hela finanssektorn, som partiet föreslår, tror hon också har ett brett folkligt stöd. Den politik som nu bedrivs, i Sverige och inom EU, ger hon inte mycket för.
– Man räddar banker och struntar i folket.
Hon har själv lyft fram äldreomsorgen som ett av de viktigaste områdena för att förverkliga en feministisk politik och öka jämställdheten. Nedrustningen av äldreomsorgen har lett till att många kvinnor väljer att gå ner i arbetstid, för att kunna ta hand om sina gamla föräldrar. Privatiseringsvågen har dessutom gjort det ännu svårare för de anställda inom äldreomsorgen att få de heltidstjänster som de flesta vill ha.
– Förut fick vi slåss för daghem åt alla, nu får vi slåss för äldreomsorg åt alla, säger Ulla Andersson.
Även om hon är nöjd med hur mycket av den lokala politiken sköts i hemstaden Gävle, är hon kritisk mot att delar av äldreomsorgen ska privatiseras ännu mer.
På kongressen ska partiet anta ett nytt program. EU-frågan är en av de centrala frågorna där Ulla Andersson, liksom programkommissionen, vill att Sverige lämnar EU. Men bara en ny folkomröstning kan avgöra den frågan, enligt Ulla Andersson.
Och hon hoppas att många skänker en tacksamhetens tanke till de partier som stod på nejsidan i folkomröstningen om EMU.
Partidistriktet i Gävleborg vill se Ulla Andersson som partiordförande och enligt en rundringning som Svenska Dagbladet gjort vill över hälften av partidistrikten ha ett delat ledarskap. Då är Ulla Andersson den kanske hetaste kandidaten vid sidan av Jonas Sjöstedt.
– Jag tror inte att det ska behöva ta så mycket mer av min tid.
– Pressen kommer förstås att öka, men jag har blivit bättre på att hantera det, säger Ulla Andersson.