GD har tidigare berättat om fallet där en elev i grundskolan i Hofors trots långvariga problem inte fått tillräckligt med hjälp och stöd från skolan. Skolinspektionen riktade kritik mot skolan på ett flertal punkter och krävde snabba åtgärder.
Nu anser flickan och hennes föräldrar att den skada hon lidit på grund av kommunens försummelse måste kompenseras och de har därför lämnat in en stämningsansökan till Gävle tingsrätt.
– I nästan fyra år har vi som föräldrar kämpat för att Hofors kommun ska göra rätt mot vår dotter. I våras gav vi helt upp hoppet om att Hofors kommun skulle kunna lyssna och förändra och därmed följa skollagens krav om rätt till undervisning, skriver flickans pappa i ett mejl till GD.
Flickan hade under hela högstadietiden stora problem med frånvaro och Skolinspektionen ansåg att en utredning skulle ha startats redan i årskurs sju Myndigheten kritiserade också skolan för att vidtagna åtgärder inte varit tillräckliga och för att vissa beslut inte fattades formellt, vilket gjort dem omöjliga att överklaga. Skolinspektionen konstaterade att flickan inte fått sin rätt till undervisning tillgodosedd.
I stämningsansökan står det att kommunens sätt att hantera flickans skolgång gjort att hon inte uppnått kunskapsmålen för grundskolan och att hon därmed inte kan få någon gymnasieutbildning.
GD har utan framgång sökt skolchefen i Hofors, Annika Dahlqvist.
I ett tidigare yttrande skrev kommunen att ärendet ses som avslutat eftersom kommunen rättat sig efter Skolinspektionens beslut från i våras.
I yttrandet stod också att en förutsättning för framgång är att ”alla vuxenvärldens aktörer tar sitt ansvar, vilket i allra högsta grad också gäller föräldraansvaret.”
Flickans pappa har reagerat på formuleringen om föräldraansvar.
– Hofors kommun säger att vi som föräldrar inte har skött våra åtaganden som föräldrar. Som svar på det kan vi som föräldrar bara säga att det inte är vi som föräldrar som är skyldiga att sköta skollagens krav om undervisningsplikt och utredningsskyldighet gällande en elevs behov av rätt skola och rätt undervisning.