Sedan många år inleder länets fågelskådare året med en landskapskamp, Januariracet.
- Det ger faktiskt en ganska bra bild över vilka arter som stannar kvar över året, säger Martin Alexandersson.
Men det är inte det som lockar mest.
- Det är att spöa hälsingarna.
Fågelklubbskompisen Lars Westerlund, som dyker upp vid fågelmatningsstationen på T-udden, instämmer.
- Det brukar vara det.
Martin Alexandersson gillar också att allas insatser räknas; det är inte en individuell tävling. Fem av de senaste tio åren har Gästrikland vunnit, tre har Hälsingland vunnit och två gånger har det blivit oavgjort.
Den här decembereftermiddagen är det stilla i den snötäckta skogen. En domherre kvittrar till från sin plats i något av träden och det är bara några talgoxar och blåmesar som far fram och tillbaka till talgbollarna.
De hör till de fåglar som det inte är något problem att få syn på under januari.
- Ett femtiotal får vi alltid in, säger Martin Alexandersson.
Gärdsmyg, grönsiska och rödhake är inte lika självklara och sådana vill han och fågelklubben gärna att den som ser antingen rapporterar in själv via Artportalens Svalan eller mejlar till GD, där tävlingen går att följa och delta i. Sista helgen i januari bjuder också Sveriges ornitologiska förening in till fågelbordsgästräkning över hela landet.
Öppet vatten eller is, snö eller barmark, köldknäpp eller mildväder spelar roll för vilka fåglar man ser. Mellan 70 och 96 arter har januarilistan slutat på. Och man behöver inte bege sig ut i sjumilaskogen eller havsbandet för att få se ovanliga fåglar.
- Vi fick in en raritet här förra året, en dvärgsparv, berättar Martin Alexandersson när vi går förbi Duvbackens reningsdammar.
Själv kom han in i fågelskådandet för tio år sedan via naturfotointresset. För att utmana ville han fotografera det som rörde sig och fåglar finns det gott om. För att kunna ta bättre bilder började han lära sig om fåglarna och nu konkurrerar de båda intressena om hans tid. Han försöker se så många fåglar han kan i Gästrikland.
- Jag har sett 240 arter på ett år.