Landstinget i Gävleborg höjer sina ambitioner när det gäller den regionala kulturpolitiken. Genom ökade anslag och omprioriteringar inom befintliga resurser har nämnden för tillväxt och regional utveckling inför nästa år kunnat öka bidragen till kulturverksamheten med 15 procent.
– Jag tror vi är ganska ensamma i landet om att göra en sådan satsning på kulturen, säger Carina Holm, S, ordförande i nämnden.
Totalt anslås 96,8 miljoner till kultur nästa år. Det är drygt 7,5 miljoner mer än i år. De nya miljonerna smetas inte ut jämnt utan koncentreras till verksamheter som man tycker bäst motsvarar målen i den kulturplan som antogs i höstas.
Arkiv Gävleborg får pengar för pedagogisk verksamhet för barn, Folkteatern får pengar för att kunna turnera mer ute i länet och Hälsinglands museum får pengar för utvecklingsinsatser kring unga och världsarv. Länsmuseet får pengar till upprustning av sina lokaler.
Nämnden vill premiera verksamhet som rör sig över traditionella genrer och använder moderna uttryckssätt. Genom att öka anslaget till de utvecklingsbidrag som organisationer, kommuner och andra kan söka hoppas man locka fram fler sådana projekt.
En kultursatsning av det här slaget är väldigt motiverad i ett län med så besvärliga förutsättningar som Gävleborg har, anser Elsmari Julin, förvaltningschef.
– Kulturen är ett redskap för människan att förstå sig själv och kunna påverka, menar hon.
Parallellt med satsningen görs en nedskärning på förvaltningens egen kulturverksamhet. Resultatet av det blir, som GD berättat, att tidningen Utkiken för utvecklingsstörda läggs ner. Dessutom avvecklas en av länets två slöjdkonsulenter.
– Vi kommer att fortsätta stödja länets slöjdare men det blir på ett annat sätt än tidigare, säger Elsmari Julin, förvaltningschef.