I går berättade Gefle Dagblad om den 24-åriga Sandvikenkvinnan som sprack från slida till ändtarm när hon födde sitt barn vid Gävle sjukhus. Hon skickades hem med fel diagnos och behandling. Hennes fall togs upp av SVT:s Uppdrag granskning.
Varje år drabbas mer än 3 000 kvinnor i Sverige av allvarliga bristningar i samband med förlossning.
Hon skulle få sitt andra barn. Det första barnet låg fel i magen och förlöstes med kejsarsnitt. Det andra barnet var stort, 4,5 kilo, medan Marie var liten och späd.
– Från början pratade man om att jag kanske var för liten för att föda vaginalt. Men sen, när jag bad dem kolla det för att i stället få ett kejsarsnitt, då sa de bara att ”Nej, nu är det för sent. Du har gått för långt.” Så jag sprack och förlorade väldigt mycket blod och fick väldigt många stygn, berättar Marie.
Hon drabbades av framfall och har genomgått två operationer utan att bli bra.
– Läkaren vid den första operationen var väldigt oförskämd. Han sa: ”Varför gör du det här? Tror du att du vi gör skönhetsoperationer?” Det glömmer jag inte. Jag ville ju bara fungera och ha ett normalt liv.
Efter förlossningen lider hon av ansträngningsinkontinens. Hon kan inte springa eller träna och ”kärlekslivet”, som hon säger, har drabbats.
– Jag kan inte göra spontana saker på samma sätt som tidigare. Jag måste hela tiden veta att det finns en toalett nära. Jag känner mig väldigt låst.
Hjälpt har dock en barnmorska som hon kunde vända sig till efter framfallet.
– Hon var fantastisk. Det var av ren välvilja från hennes sida. Henne kunde jag gå och prata med. Det har betytt mycket för mig. Jag har senare även fått hjälp av en privat barnmorska som också varit väldigt bra.
Hon vill råda unga kvinnor, som kanske föder för första gången, att kräva den information och hjälp de har rätt till.
– Om man inte ligger på själv som patient så är det ingen som tar tag i det från vårdens sida, förklarar vad som kan hända och vad man gör om det händer. Yngre kvinnor vet kanske inte vilka kontakter de ska ta, hur man ska må efter en förlossning, vilka besvär som faller inom det normala och vilka man bör få mer hjälp med. Jag tycker man också ska be om att bli undersökt inför förlossningen för att se om allt står rätt till om man inte har blivit det. Efteråt är det för sent.
Fotnot. Marie heter egentligen något annat.