De kommande tre åren blir det ytterligare 80 nybörjarplatser på läkarprogrammet, 29 på tandläkarprogrammet och 485 på sjuksköterskeutbildningarna runt om i landet, enligt förslaget som presenteras i höstens budgetproposition. Av de nya utbildningsplatserna kommer 20 att tillfalla Gävle.
– Långsiktigt står sjukvården inför stora pensionsavgångar. Medelåldern är hög och vi utbildar för få för att täcka de behoven, säger utbildningsminister Jan Björklund, FP.
Björklund tycker att de nya läkarplatserna gör stor skillnad.
– Ja, det är ju 80 till per år. Tänker man sig att det är en livslång anställning talar vi ändå om flera tusen på några årtiondens sikt
De nya utbildningsplatserna kommer att finansieras genom omfördelning mellan olika universitet och högskolor. En del av utbyggnaden görs också med pengar som frigjorts sedan utomeuropeiska studenter börjat betala för att studera i Sverige.
På 19 lärosäten i landet föreslås en ökning på 8-50 nybörjarplatser för sjuksköterskor nästa år. Dessutom skärps kraven på landstingen att ordna praktikplatser för sjuksköterskestudenterna, annars kan utbildningsplatserna flyttas till andra håll i landet.
– Där sätter vi nu tummen i ögat på landstingen, säger Jan Björklund.
Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, är positiv till att det satsas på fler platser, men tror ändå att sjuksköterskestudenterna får svårt att komma ut på praktik.
– Det hjälper inte att hota, för det finns inga platser. Du måste ha handledare på arbetsplatserna som kan ta emot studenterna i dag. Där är problemet att det finns för få handledare och för få praktikplatser och vi ser att man drar ner, säger hon.
Gustav Sjöholm