– Det måste vara ett dilemma för Sandvik, säger Frederic Hauge, ordförande för den norska miljöorganisationen Bellona.
Norilsk Nickel har gruvor och smältverk både i Sibirien och på Kolahalvön. I staden Norilsk i Sibirien har gruvbrytningen och produktionen av nickel och andra metaller gjort området till en av världens mest förorenade platser.
– Jag var där 1991. Det var en skrämmande upplevelse. Det är en skandal och en stor tragedi. Jag har sett människor med luftvägssjukdomar, jag har sett öde skogar breda ut sig och sett urbefolkning som tvingats flytta, säger Frederic Hauge.
Runt staden är skogen död och vattendragen förorenade. Den förväntade livslängden hos invånarna är tio år lägre än för resten av befolkningen i Ryssland.
Miljöorganisationen Bellona har bevakat Norilsk Nickel i decennier, framförallt koncernens verksamhet på Kolahalvön. Miljöförstöringen där är av samma slag som den i Sibirien.
– Det är en miljökatastrof av absolut värsta sort, något av det värsta vi har sett.
– Det är en sorts kriminalitet mot miljön, även med ryska mått mätt.
Utsläppen från Norilsks anläggningar på Kolahalvön landar dessutom till stor del på norskt område. Två av företagets fabriker nära den norska gränsen släppte 2008 ut fem gånger så mycket svaveldioxid i luften som alla norska utsläppskällor tillsammans.
Halterna av tungmetaller i marken inne på den norska sidan är de högsta i hela Norge.
Försöken att få Norilsk Nickel att minska sina utsläpp och införa modern teknik för rening har lett till förbättringar, men hittills bara blygsamma sådana.
Huvudägare i koncernen är två av Rysslands rikaste oligarker och bolaget gjorde 2011 en nettovinst på 3,6 miljarder dollar. Enligt Bellona är koncernen tillräckligt lönsam för att kunna göra nödvändiga investeringar.
– Att leverantörer och kunder ställer krav är avgörande för att den här typen av bolag ska agera, säger Frederic Hauge.
Bellona är en miljöorganisation som med fakta och dialog försöker påverka företag och beslutsfattare. Organisationen har också fått igång diskussioner med Norilsk, men några avgörande förbättringar har inte skett, enligt Bellona.
– Det är upp till Norilsks kunder att agera. Sandvik bör se till att tillfredsställande miljösatsningar görs.
– Om inte Norilsk visar upp satsningar inom loppet av några år är det bara att byta. Det finns andra leverantörer, säger Frederic Hauge.
Utsläppen från Norilsk Nickels anläggningar har lett till att Norilsk i Sibirien klassats som ett av världens mest förorenade områden.
Sven-Olof Ekman