Margareta Persson är både arkitekt och byggnadsarbetare bakom pepparkakspalatset i länsmuseets entré. Hela året planerar och skissar hon på sitt bygge. Då håller hon till i sin lilla verkstad med galleri i Högbo Bruk och där luktar det fortfarande av kryddigt pepparkaksbak.
Till årets modell gick det åt 50 kilo pepparkaksdeg, tre veckor tog det att baka och två veckor att montera. Palatset mäter 3,80 meter i höjd och sträcker sig från golv till tak.
– Det är jätteroligt att bygga pepparkakshus. Jag gör olika varje år och inte brinner de upp heller, påpekar hon.
En stor del av nöjet är att få hitta på nytt. I år finns både en bottenvåning med mönster av murverk och en rundad kupol som ett smycke på toppen.
– Kupolen var det ett sjå att få till. Men jag kom på att jag kunde ta ett paraply som jag strippade och spände upp bara en bit. Det är problemen som är intressantast att lösa.
Margareta började bygga större pepparkakshus när hon drev restaurangen i Högbo kvarn med sin sambo. Då fick hon frågan om hon kunde bygga till länsmuseet också. Det ville hon gärna och sedan dess har det fortsatt. Det finns många tjusningar med att göra hus av pepparkaksdeg.
– Jag tycker om att det är en billig grej. Att man kan göra så mycket av så lite. Men jag tilltalas också av att pepparkakshus har gamla anor. Jag är intresserad av gamla saker och man måste ju kämpa emot allt det här silvriga och rosalila också, säger hon och ler.