Regeringens utredare föreslår lagändringar som ska göra bostadshyrorna mer marknadsanpassade. Läget ska få spela en större roll för hyresnivån och Hyresgästföreningens inflytande över hyran ska minska. Detta för att komma till bukt med bostadsbristen i Sverige. Hyresgästföreningen är kritisk.
– Marknadshyror innebär att den som har störst och tjockast plånbok får tillträde till lägenheten. Om förslaget blir verklighet kommer det att leda till en gigantisk folkomflyttning, säger Ulla-Maja Moilanen, ordförande på Hyresgästföreningen i Gävle.
Hon varnar för att marknadshyror kommer att leda till segregation och en innerstad där bara rika har råd att bo.
Enligt utredningen är lönsamheten för nybyggda hyresrätter för osäker och många hyresrätter som ligger i attraktiva områden ombildas till bostadsrätter. Det innebär att antalet hyresrätter har minskat kraftigt de senaste åren.
Men att marknadsanpassade hyror skulle leda till att man bygger fler hyresrätter är Hyresgästföreningen i Gävle skeptisk till.
– Det finns redan bostäder för dem som kan betala för ett dyrare boende. Tar man ut den hyra som fastighetsägaren vill ha är inte kategorin människor som kan bo där särskilt stor.
I stället efterfrågar Hyresgästföreningen skattereformer som jämnar ut obalansen i lönsamhet mellan att bygga bostadsrätter och villor å ena sidan och hyresrätter å andra.
Ulla-Maja Moilanen tycker att Gävles poängsystem för hyrorna i allmännyttan fungerar bra som det är i dag.
– Läget har redan en betydelse för hyran, men det är bara en av flera faktorer, säger hon.