Den sista januari kommer det sista numret ut till de runt 220 prenumeranterna i Gävleborg, varav många är gruppboenden och dagverksamheter.
– Våra prenumeranter har fått lokal bearbetad information om vad som händer i länet och kommunen, säger Annika Wigö på Utkiken.
Tidningen kommer en gång i veckan med nyheter från lokala medier, omskrivna till lättläst svenska och kompletterade med information som prenumeranterna är intresserade av.
– Det är en del prenumeranter som har hört av sig till mig och säger att de är ledsna och besvikna över det här. Anhöriga och personal har också hört av sig, säger Annika Wigö.
Tidningen betyder mycket, också socialt. På många ställen lyssnar man tillsammans, inte bara på nyheterna utan också på boklotteriet, kulturtips och lyssnarhälsningar.
Landstingets nämnd för tillväxt och regional utveckling vill i stället använda pengarna till den nya kulturplanen och externa kulturverksamheter.
Utvecklingsstrategen Anna Lindqvist säger att det ställs krav i kulturplanen på att alla ska arbeta med tillgänglighetsfrågor, det är inte något bara för Utkiken. Landstinget har också lämnat över ansvaret för utvecklingsstörda till kommunerna sedan Utkiken startade.
– En taltidning för utvecklingsstörda är inget landstinget måste göra, säger Anna Lindqvist.
Annika Wigö kommer att ingå i landstingets bemanningspool och övriga två som gjort tidningen får andra arbetsuppgifter inom länsbiblioteken i Uppsala respektive Gävleborg. Utkiken har funnits i snart 23 år och finns också på webben.
GD har sökt nämndsordföranden Carina Holm, S.