Regeringen lämnade i går ett förslag till lagrådet om att utöka undervisningstiden i matte med en timme i veckan i årskurserna 1-3.
Klasskamraterna Vendela Härdin och Melvin Alm har i dag tre mattelektioner i veckan. Vendela Härdin ser både för- och nackdelar med mer matte på schemat.
– Det är bra eftersom jag gillar matte, men dåligt om det går ut över något annat roligt i skolan, säger hon.
Men enligt förslaget kommer inget annat ämne att drabbas. I stället ska skoldagarna förlängas. Den totala matteundervisningen i grundskolan utökas med 120 timmar till 900 timmar.
Melvin Alm tycker visserligen att det är kul att räkna. Men att gå längre i skolan för att få ägna sig åt sitt favoritämne är han inte helt pigg på.
– Det är roligt att leka också, säger han.
Deras mattelärare Lina Åhrman tror dock att det kan vara bra för eleverna att lära sig mer matte tidigt.
– Det är många elever i de högre årskurserna som har svårt att nå målen i matte. Om skolan lägger en bra grund kan det bli lättare, säger hon.
Men då är det viktigt att extratimmarna används rätt, menar hon. Hon tror inte på att eleverna bara ska sitta och räkna på egen hand.
– För en sjuåring är leken viktig, men det går att väva ihop teori och praktik på ett lekfullt sätt. Nu har vi exempelvis gjort egna adventskalendrar och i höstas var vi ute och byggde rektanglar och trianglar, säger hon.
Kommunerna får en halv miljard kronor av staten för att täcka kostnaderna.
Chefen för Gävle kommuns barn- och ungdomsförvaltning, Frank Stoor, tror att satsningen kan förbättra elevernas resultat.
– I Gävle har eleverna förhållandevis goda resultat på de nationella proven i matte i årskurserna 3 och 6, men sedan sjunker det i nian, säger han.