Arbetsmiljöverket har två gånger på kort tid vänt sig till Förvaltningsrätten i Stockholm med krav på att landstinget i Gävleborg tilldöms vite för brister i arbetsmiljön på Gävle sjukhus ortopedklinik. Vitena uppgår till sammanlagt 400 000 kronor.
Vid båda tillfällena handlar det om att patientsängar stått för trångt i en korridor. Det har inte funnits tillräckligt arbetsutrymme kring dem.
Orsaken till trängseln är de överbeläggningar som ortopeden sedan länge brottas med. Patienterna får inte alltid plats i vårdsalarna utan måste läggas i korridorer eller på andra vårdavdelningar.
Att de ordinarie vårdplatserna inte räcker till beror i många fall på att de är upptagna av patienter som är färdigbehandlade och som egentligen borde skrivas ut. Men de får ligga kvar eftersom deras hemkommun, som i de flesta fall är Gävle, inte förmår hitta platser åt dem inom sin äldreomsorg.
Normalt upptas 10-30 procent av ortopedplatserna av sådana här patienter.
– Det är ett väldigt stort problem för oss och det har ökat kraftigt i år, säger ÅsaLinnea Davidsson, verksamhetschef inom ortopedin i Gävleborg.
Kommunen ska ersätta landstinget för patienter som ligger kvar för länge på sjukhuset. Betalningsskyldigheten inträder fem dagar efter att patienten blivit utskrivningsklar. Gävle kommun har hittills i år betalat landstinget fyra miljoner kronor för patienter som legat för länge på ortopeden i Gävle. Det är fyra gånger mer än i fjol. I vårddagar räknat handlar det om en ökning sedan i fjol med hela 293 procent, enligt ÅsaLinnea Davidsson.
En följd blir att mer angelägen vård trängs undan. Ortopeden måste ibland ställa in operationer eftersom det inte finns någonstans att vårda patienten efter operationen. Patientsäkerheten påverkas.
– Det är heller inte bra för patienterna som blir liggande kvar här. Den som inte behöver sjukhusvård ska inte vara på sjukhus, säger ÅsaLinnea Davidsson.
Inom ortopeden jobbar man på olika sätt för att korta vårdtider och effektivisera behandlingen. Men för att lösa situationen krävs samarbete med Gävle kommun.
– Det här är ett gemensamt problem för oss, säger ÅsaLinnea Davidsson.