Det har knorrats en del i nämndemannaleden om pärmen med extraförhandlingar, som häktningar och ungdomsmål, i nämndemannarummet.
Den som skriver upp sig först får sitta med vid förhandlingarna.
Den pensionerade Gävlebon Carl Ekenberg har, helt enligt reglerna, varit den som oftast varit snabbast framme.
Andra som bor mer avsides eller jobbar heltid har inte samma möjligheter att skriva upp sig.
– Det här systemet har varit ett effektivt sätt att få ihop en nämnd och vi har ingen skyldighet att fördela nämndemannauppdragen ”rättvist”. Huvudsaken är att det finns tre nämndemän på plats under förhandlingarna, säger lagman Anita Wallin Wiberg, chef för Gävle tingsrätt.
Men eftersom nämndemannakåren har framfört kritik mot systemet med pärmen för extraförhandlingar kommer den i dagarna att tas bort.
– I fortsättningen kommer vi att mejla ut extraförhandlingarna till nämndemännen. Men det är fortfarande den som anmäler sig först som får sitta med vid förhandlingen.
En hypotetisk fråga är hur många nämndemän med heltidsjobb som tingsrätten budget klarar av. Förra året kvitterade nämndemannen Titti Björk, M, ut 109 607 kronor för 51,5 förhandlingsdagar. Varav 83 857 kronor var ersättning för inkomstförlust.
Av de 47 562 kronor som nämndemannen Daniel Sjöberg, M, kvitterat ut för sina 15 förhandlingsdagar i år är 40 152 kronor ersättning för inkomstförlust.
– Det finns inte något tak för inkomster som vi ersätter.
Hypotetiskt: Vad händer om Sandviks vd, Olof Faxander, eller någon med liknande inkomst skulle få för sig att sitta som nämndeman?
– Den frågeställningen får vi ta om det händer.
Men ni vill ju ha mångfald bland nämndemännen, chefen för ett globalt, börsnoterat bolag vore väl ett välkommet komplement?
– Ja, det skulle väl vara bra, säger Anita Wallin Wiberg.