I sommar har Gästrike Vatten infiltrerat vatten från Gavleån i en av sina infiltrationsanläggningar.
I kombination med Gävlebornas sparsamhet har det gjort att grundvattennivån nu är lika hög som för ett år sedan. Risken för vattenbrist är avvärjd.
Men att ta vatten direkt från Gavleån är ingen hållbar lösning.
– Våra sandfilter sätts igen av det organiska materialet i åvattnet. Vi ska fortsätta med infiltrationen i några veckor till, men sedan behöver vi en permanent lösning, säger Mats Linder, produktionschef vid Gästrike Vatten.
Just nu håller Gästrike Vatten därför på att upphandla en ny reningsutrustning för ytvattnet. En pilotanläggning har varit igång sedan i juli och fungerat till belåtenhet.
– Vattnet blir så rent att om man justerar pH-värdet kan man dricka det. Karlstads sjukhus använder samma teknik för sitt vatten, som man tar från Klarälven. Men vi ska inte använda det renade vattnet direkt utan infiltrera det ner till grundvattnet, säger VA-strategen Malin Delin.
Den nya reningsanläggningen beräknas kosta cirka 12 miljoner kronor och ska tas i bruk i början av 2013.
När grundvattennivån i Valboåsen var som lägst i våras låg den cirka en meter lägre än normalt. Gävleborna hörsammade Gästrike Vattens vädjan om att spara på vattnet och minskade sin vattenanvändning med cirka 6-7 procent. Det, tillsammans med den regniga sommaren och infiltrationen, ledde till att grundvattennivån nu är lika hög som för ett år sedan.
På Gästrike Vatten skulle man gärna se att grundvattennivån steg ytterligare en meter.
– Vi är överraskade och glada åt att det var så många som minskade vattenkonsumtionen. Vi hoppas att det var många som lagade läckande toalettstolar och liknande så att minskningen blir bestående, säger Mats Linder.