Det är den allmänna kursen, där eleverna läser upp sina gymnasiebetyg, som nu flyttas till Gävle. Skolan hoppas på 40 elever redan i höst och ytterligare 20 året efter.
Men att hitta en lokal i Gävle har inte varit lätt.
– Vi trodde att det skulle vara enkelt, men det har det inte varit. Vi behöver cirka 300-500 kvadratmeter, som ligger centralt, men inte alltför centralt. Vi är öppna för alla förslag, säger Åsa Lilja.
I samband med att Färnebo Folkhögskola öppnar en filial i Gävle lägger man ner filialen i Göteborg, och avslutar samarbetet med Västerbergs Folkhögskola.
Internatskolan i Österfärnebo blir dock kvar, trots att det varit svårt att rekrytera deltagare till de resande kurserna de senaste åren.
– Vi kommer att ha kvar de resande kurserna, och hoppas att det är ett övergående fenomen att intresset minskat. Men vi ska också starta kurser på ett nytt spännande tema: Hållbar omställning, säger Åsa Lilja.
Att filialen i Göteborg, som hållit till i Viktoriahuset vid Linnégatan, läggs ner beror främst på att det varit splittrat att ha en filial så långt bort, säger Åsa Lilja.
Den allmänna kurs, som Färneboskolan har i år i samarbete med Västerbergs folkhögskola har bara 15 deltagare.
Filialen i Gävle innebär alltså en utökning på cirka 25 platser.
Samtidigt räknar också Västerbergs folkhögskola med att utöka antalet platser med hjälp av de extra pengar som regeringen anslagit till folkhögskolorna.
– Jag tror att det finns underlag både för oss och för Färneboskolan i Gävle. Många arbetslösa ungdomar som kommit till oss via arbetsförmedlingen på studiemotiverande kurser är intresserade av att börja läsa på folkhögskola, säger Birgitta Wåhlstrand, rektor på Västerbergs folkhögskola.