När patienter ska flyttas från en vårdenhet till en annan eller är färdigbehandlade och ska skickas hem transporteras de ofta med ambulans.
Inom landstinget har man funnit att många av dessa patienter inte är så sjuka att de behöver åka ambulans. Transporten skulle lika bra kunna ske med till exempel taxi, tåg eller buss.
Nu införs nya regler som ska begränsa ambulansutnyttjandet. Endast patienter som behöver sjukvård, övervakning eller medicinsk behandling ska åka ambulans. Övriga ska hänvisas till andra transportmedel.
– Jag vill inte säga att vårdenheterna slentrianmässigt beställer ambulans till patienterna. Men vi vill att man inför varje transport verkligen tänker till och väljer det lämpligaste transportmedlet, säger Jörgen Tranevik, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Gävleborg.
De nya reglerna ska göra det tydligare och enklare för vårdpersonalen att beställa ”rätt” transportmedel, menar han. Onödiga dröjsmål ska förhindras. Inom ambulansverksamheten hoppas man att de ”onödiga” körningarna ska bli färre och att man ska få koncentrera sina resurser på olycksfall och patienter med livshotande symtom.