I samband med omregleringen av apoteksmarknaden togs många apotek över av nya privata aktörer. Ett exempel är apoteket Myggan i Hedesunda som numera drivs av Kronans Droghandel.
I går bjöd branschorganisationen Sveriges Apoteksförening in riksdagsmannen Anders W Jonsson, Centern, till Hedesundaapoteket för en diskussion om resultatet av apoteksförändringen.
– Jag har följt den här processen från start så för mig är det jätteintressant. Jag ser det här som en framgångssaga. Vi har fått 300 nya apotek och närmat oss den apotekstäthet som finns i övriga Europa, säger Anders W Jonsson.
Men allt är inte frid och fröjd. Att driva ett litet apotek på landsbygden är svårt. Lönsamheten är sällan särskilt hög och det kan vara besvärligt att rekrytera personal.
I Hedesunda krävs det bara en person för att sköta den dagliga verksamheten på apoteket. Ändå har det tidvis varit problem att klara bemanningen. Under en vecka i fjol hölls apoteket stängt.
I dag finns ingen fast personal i Hedesunda utan flera anställda delar sin arbetstid mellan Hedesunda och något av Kronans Droghandels övriga apotek.
– Det är den lösningen vi kan ha, säger Andreas Rosenlund, informationschef på Kronans Droghandel.
Jenny Bodlund bor i Gävle men trivs de dagar hon får åka ut till Hedesunda.
– Kunderna här är så mysiga. De vet redan var alla mediciner finns och pekar ut vilken låda jag ska öppna, säger hon.
Systemet med ”månadens vara” ställer dock till problem, tycker hon. Apoteken är skyldiga att alltid leverera det för tillfället billigaste likvärdiga läkemedlet och det gör att vissa patienter ofta kan få sina mediciner utbytta.
– Det kan bli väldigt förvirrande för många äldre, säger hon.
För att ständigt kunna leverera ”rätt” variant av varje läkemedel måste apoteken hålla sig med stora lager av mediciner. Många gånger blir läkemedel kvar på hyllorna outtagna och måste ibland till slut kasseras.
Trots den enorma lagerhållningen händer det att patienter måste lämna apoteket tomhänta eftersom just den medicin de ska ha inte finns inne. Om det problemet har ökat i samband med omregleringen av apoteken är oklart.
– Det finns 15 000 receptbelagda läkemedel på marknaden i Sverige. Inget apotek kan ha alla dem hemma. I 95 procent av fallen får kunden det den ska ha. Det är inte tillräckligt. Vi måste vi bli bättre. Men det är inte en fråga bara för apoteken utan för hela leveranskedjan, säger Johan Wallér, chef för Sveriges Apoteksförening.
Enligt gällande avtal är Kronans Droghandel skyldig att driva Hedesundaapoteket fram till april nästa år. Vad som händer sedan återstår att se.
– Det här är ett apotek med låg lönsamhet. Men det finns inget omedelbart nedläggningshot, säger Andreas Rosenlund.
Anders W Jonsson bedömer att det kan bli aktuellt med någon form av statligt stöd för att upprätthålla apoteksverksamhet i glesbygd.
– Läkemedelsförsörjningen på glesbygden får inte äventyras, säger han.
– Det är viktigt att det finns ett apotek i Hedesunda, tycker Paul Heck, en av de trogna kunderna. Farmaceuten Jenny Bylund kollar att Paul får det han ska ha.