Under gårdagens presskonferens la hon fram sitt slutgiltiga förslag till ny skolorganisation i Gävle. Som GD kunde avslöja redan i går går det ut på att skapa en ny centralt belägen högstadieskola på Söder.
– Vallbacksskolan är utan ryggsäck, det finns inga förutfattade meningar om vad det är för en skola, säger Åsa Wiklund-Lång.
Beslutet att skapa en ny skola med 500 till 750 elever innebär att fyra andra måste stängas. Därför kommer 7–9-verksamheten att avvecklas på Steneberg, Milbo, Nynäs Montessori och Sörbyskolan tidigast hösten 2014 och senast 2015.
Av dessa skolor är det bara Nynäs Montessori som haft bra studieresultat, men eftersom skolan är så liten går ekonomin inte ihop.
På de övriga tre skolorna har betygsstatistiken inte varit någon skojig läsning. Förhoppningen är att den nya skolan ska lyfta eleverna och göra Gävles skolor mer likvärdiga.
– Vi förutsätter att det blir vinster för eleverna, säger Åsa Wiklund-Lång.
Politikerförslaget berör bara en skola för yngre barn, nämligen Brynässkolan som också läggs ned. Eleverna hänvisas i stället till Stenebergsskolan som får plats över när högstadieeleverna flyttas.
– Brynässkolan är en alldeles fantastisk byggnad på utsidan, men inte ur arbetsmiljösynpunkt, säger Åsa Wiklund-Lång.
Alla andra skolor får leva vidare precis som i dag, även om det kommer att innebära svårigheter när kravet på lärarlegitimation träder i kraft.
– Vi vill hålla de yngre barnen nära sina hem, men alla är inte resurseffektiva och den frågan måste vi jobba vidare med, säger Åsa Wiklund-Lång.
Med på presskonferensen var även övriga skolpolitiker i barn- och ungdomsnämndens arbetsgrupp. Samtliga, oavsett partifärg, står bakom ordförandens förslag.
– Vi från alliansen är oerhört nöjda. Vi får ha kvar våra skolor för de små eleverna, säger Ewa S Jäderberg, M.
Flera rektorer i Gävle har i en skrivelse vädjat till politikerna att inte skapa en för stor högstadieskola. Fler än 400 elever skulle öka känslan av otrygghet och risken för mobbning, befarade de.
Men ingen av politikerna i arbetsgruppen tycker att Vallbacksskolan storlek med uppemot 750 elever är något problem.
– Det finns många skolor med fler elever som inte alls känns otrygga, säger Tomas Fransson, MP.
På barn- och ungdomsnämndens möte i december fattas det slutgiltiga beslutet.