– Vi har på tok för många fastigheter. Men det enda vi vet är att vi måste sälja. Vi vet inte vad vi ska sälja eller när, säger Patrik Blomberg, kyrkogårdschef och fastighetsansvarig.
– Att vi inte vet hur kyrkans organisation ska se ut i framtiden gör det inte enklare, säger han.
I december kommer beslutet från stiftet om hur kyrkans ska vara organiserad i Gävle i framtiden. Sannolikt beslutar stiftet att de fyra församlingarna i Gävle slås ihop till ett pastorat, med en kyrkoherde och ett kyrkoråd.
Ett pastorat skulle göra det enklare att planera vilka lokaler som kyrkan har behov av, säger Patrik Blomberg.
– Hittills har vi bara utrett lokalerna i centrala Gävle, men det finns tomma kontorsrum vid Mariakyrkan, Tomaskyrkan och Hemlingby kyrka som kanske kan användas. Vi har ju minskat antalet anställda kraftigt, men hittills behållit lokalerna, säger han.
Men samtidigt gör en ny organisation det svårt att genomföra förändringar snabbt, menar han.
Därför blir det kanske inget av den flytt till gamla tingshuset som man redan har utrett och som Heliga Trefaldighets församling hoppas på.
Gamla tingshuset intill Gammelbron står tomt sedan september då Trafikverket flyttade ut.
En konsult som utrett lokalfrågan kom fram till att huset skulle rymma 29 arbetsplatser, plus en stor samlingssal och tio mindre mötesrum.
Bara de åtta personer som arbetar på kyrkogårdsförvaltningen skulle behöva hitta lokaler på andra håll om man flyttar dit.
Om kyrkan tar över tingshuset skulle samtliga kyrkliga fastigheter i centrum, utom själva kyrkan, kunna säljas.
Men konsulterna avråder ändå.
– Konsulten rekommenderar att vi inte flyttar, just för att vi inte vet hur många anställda vi kommer att ha i framtiden. Om det gungar i båten är det bättre att sitta ner, säger Patrik Blomberg.
I stället rekommenderar konsulten en annan lösning, nämligen att all verksamhet flyttas in i Kyrkans hus.
Efter ombyggnad ryms 35 arbetsplatser, två stora samlingssalar och sju mindre mötesrum i Kyrkans hus, och Olofsgården, kyrkoherdebostaden, St Ansgars hus samt komministerbostaden skulle ändå kunna säljas.
Lättast att sälja är Olofsgården och kyrkoherdebostaden, där kyrkoherden Thomas Erixon bor i dag, säger Patrik Blomberg.
– Vi har varit i kontakt med kommunen och det finns egentligen inga problem med att göra om husen till bostadsrätter. Det skulle kunna bli fem lägenheter och det är ju ett kanonläge intill ån. Men det tar minst ett år bara att bli klar med allt pappersarbete innan man kan börja ombyggnaden, så man måste nog räkna med att en försäljning tar två år, säger han.
Att sälja komministerbostaden vid Drottninggatan borde inte heller vara svårt, tycker han.
– Huset har varit bostad förut och skulle kunna göras om till två exklusiva stadsradhus, säger Patrik Blomgren.
St Ansgars hus är knepigare.
– Där finns allmänna lokaler som det egentligen finns behov av, och huset är svårt att bygga om. Vi har tittat på upprustningsbehovet och bara det ligger på 20 miljoner kronor de kommande åren. Om man kan bygga om det har vi inte undersökt, säger han.