I gårdagens tidning skrev Gefle Dagblad om 90-åriga Margareta Forsman som bott tillsammans med sin man Lennart sedan mitten av 1970-talet. I somras flyttade han till ett äldreboende i närheten och sedan dess är trerumslägenheten en ödslig plats för Margareta.
Hon har kraftigt nedsatt synförmåga men är i övrigt så pass pigg att hon klarar sig själv. Därför har de tidigare fått avslag när de ansökt om att få bo ihop på ett äldreboende.
Men i går trädde en lagändring i kraft som gör parboende inom äldreomsorgen till en rättighet. Paret Forsman har varit sammanboende tillräckligt länge för att vara kvalificerade, allt som krävs för att deras ansökan ska godkännas är att de går med på att avstå från besittningsskyddet.
– Rätten att bo på ett äldreboende gäller bara så länge det finns ett vårdbehov hos åtminstone en av dem, säger Gustav Engblom, trainee på uppdragsenheten på omvårdnadsförvaltningen.
Inom äldreomsorgen finns ett fåtal tvårumslägenheter som är avsedda för par där båda har vårdbehov.
En inventering visar att det dessutom finns 377 singellägenheter på minst 35 kvadratmeter där två personer ryms.
– De blir nu aktuella för pargarantin. Där kan man utan problem ställa in en extra säng och lite tillhörigheter, säger Gustav Engblom.
Den ”extra hyresgästen” kommer att bo gratis.
– Tanken är att den som saknar vårdbehov ska slippa göra sig av med sitt ordinarie boende och riskera att bli bostadslös om sambon avlider, säger omvårdnadsnämndens ordförande Lena Lundgren, S.