Rollen som Robert Crawley har gjort Hugh Bonneville känd över hela världen.
– Om jag visste varför serien blivit så populär skulle jag tappa det på flaska och bli miljonär, säger han när TT Spektra möter honom i London.
På lördag är det populära kostymdramat ”Downton Abbey” tillbaka i SVT klockan 21.30.
– Serien har inslag av såpopera, och detta kombinerat med att den utspelas i förgången tid men har ett modern tempo, det gör säkert sitt för att folk ska tycka om den. Sedan är det ju en förträfflig samling skådespelare och ett lika förträffligt produktionsteam, som jobbar oerhört hårt.
Serien skrivs av Julian Fellowes, och liksom alla andra skådespelare i serien har Hugh Bonneville inte en aning om hur det en dag kommer att sluta.
– Det är det bara Julian som vet.
Och hur länge serien kommer att fortsätta, det är det nog ingen som vet ännu.
– Men Julian saktar in lite grann ju. De tidigare omgångarna har ju utspelats under flera år, den nya utspelas under ett enda år. Men det är ändå som en bergochdalbana, och det kommer att hända väldigt mycket.
I det första avsnittet i den nya omgången får vi veta att Robert Crawley gjort dåliga investeringar och att detta hotar hela godset.
– Han har inget affärshuvud, han vet egentligen inte så mycket om världen.
Han hör till den victorianska eran. Godset är hans liv, och det ekonomiska strulet gör att han börjar bryta ihop.
Bonneville gjorde debut i en tv-serie 1990. Sedan dess har han varit med i de flesta brittiska tv-serier, varav de flesta aldrig visats i Sverige. Då och då har han gjort en filmroll - 1999 kunde vi se honom i både ”Notting Hill” och några år senare i den av Julian Fellowes skrivna ”Gosford Park” (som på sitt sätt var en föregångare till ”Downton abbey”). Han bor utanför London, han är gift och har ett barn.
– Redan när jag läste det första manuset kände jag att detta verkligen hade kvalitet och jag formade i huvudet en bild av vilka de här personerna är.
Men att det skulle bli en sådan världssuccé, det hade jag aldrig kunnat drömma om.
Serien spelas in på Highclere Castle, som ligger ett par timmars färd från London.
– Byggnaden är en lika viktig karaktär som någon av skådespelarna. Det ser överväldigande ut, och när man går in genom dörren känns det som att kliva rakt i den brittiska historien.
Gunnar Rehlin / TT Spektra