– Projektet kommer att omsätta uppskattningsvis fyra miljoner kronor men utgifterna kan hållas nere tack vare att många kommer att ställa upp ideellt, avslöjar Nils Erik Falk, avdelningschef på Studieförbundet Vuxenskolan som kommer att ansvara för satsningen med stöd av eldsjälar, företag, föreningar och kommuner.
Det handlar om uppsättningen "I Ljus & Mörker", en nyskriven musikal av Jon Anderzon från Alfta. Föreställningen beräknas ha premiär på tre spelplatser, däribland Stora Gasklockan i Gävle, en bit in på hösten 2013.
– Idén har funnits i mina tankar under åtta år och när Studieförbundet Vuxenskolan delgav mig sina planer var det bara att slå till. Efter cirka 200 produktioner kommer arbetet med "I Ljus & Mörker" att bli det viktigaste jag någonsin gjort, fastslår Jon Anderzon, som tidigare gjort en annan stor uppsättning, "Carin Danielsdotter" om emigrationen till Amerika.
Han ska anlita 35-40 personer, proffs och amatörer, till de olika rollerna medan alla övriga består av musiker, körsångare och statister. Redan har han haft kontakt med en känd skådespelare som snabbt tackade ja, vem det är vill han inte säga men det kommer att offentliggöras framöver.
– I grunden handlar musikalen om hur vi behandlar varandra i dagens hårdkokta värld, exempelvis kan ett inlägg på Facebook rasera en människas liv. På Caesars tid och under häxbränningarna var det jämförelsevis samma sak även om det utfördes på andra sätt. Förtryck och orättvisor är ämnen, lika aktuellt idag som under häxtiden, där en stor del av musikalen kommer att utspela sig.
Jon Anderzon berättar att hans historia bland annat handlar om en ung kvinnas kamp mot ondskan och om valet mellan det mörka och ljusa i livet. Det senare bör alltid vara starkast, enligt en trailer som gjorts om musikalen. Tanken är att "I Ljus & Mörker" också ska leda till engagemang, höjt medvetande och debatt ute i skolorna.
– Det blir en stark pjäs som säkert kommer att beröra publiken, säger Jon. Syftet med den stora föreställningen är att ge människor en chans till utveckling, att stärka sig själva och att upptäcka styrkan i att jobba tillsammans.
På scenen kommer det att vara mellan 200 och 300 medverkande vid varje speltillfälle, men då pjäsen ska gå parallellt på tre spelplatser (Gasklockan och Iggesunds järnbruk är redan klara) så blir det så många som uppemot tusen, varav hälften ska vara med varje gång.
En auditionturné till länets sex städer startar i mitten på november. 19 november är det Sandvikens (Folkets hus) tur och 21 november kommer turnén till Gävle teater. I mitten på januari börjar sedan repetitionerna inför det som faktiskt ska bli en av Sveriges största musikaluppsättningar till antalet medverkande.
– Vi vill visa att folkbildningen och Studieförbundet Vuxenskolan fortfarande kan göra stora saker för lokalsamhället, deklarerar Nils Erik Falk.