I hård konkurrens med andra städer tog Gävle i somras hem kampen om SM-veckan 2015, ett arrangemang som samlar ett 20-tal olika sommaridrotter och SM-tävlingar. Exakt vilka sporter det blir bestäms senare, men ambitionen är att ha med de två tunga idrotterna simning och friidrott.
– Simningen är en viktig del. När vi valde värdstad ville vi ha en garanti för att man klarar av att arrangera SM i simning, säger Per Bergljung på Riksidrottsförbundet som arrangerar SM-veckan tillsammans med Sveriges Television.
Men nu meddelar kommunen att det blir för dyrt att bygga om Fjärran Höjderbadets utebassäng så att den klarar SM-kraven. Enligt reglerna måste bassängen vara 1,8 meter djup där de tävlande dyker i vattnet. Utepoolen vid Fjärran är bara 1,2 meter djup.
Enligt Per Bergljung riskerar kommunen nu att gå miste om hela SM-veckan.
– Vi måste sammanträda om hur vi ska gå vidare utifrån det besked som vi nu fått från Gävle, säger han.
En enig kommunstyrelse i Gävle godkände i går den planerade försäljningen av Fjärran Höjderbadet till företaget Proma Sverige AB. Försäljningen måste även godkännas av kommunfullmäktige.
I en skrivelse till Riksidrottsförbundet i somras lovade kommunalrådet Carina Blank, S, att kommunen i köpekontraktet med Proma skulle försäkra sig om att ”nödvändiga åtgärder med bassängen vidtas” för att klara SM-kraven.
Men enligt Carina Blank har det aldrig varit tänkt att Proma skulle betala för ombyggnaden. I stället skulle kommunen ha möjlighet att anlita en entreprenör som bygger om badet på kommunens bekostnad.
Nu har det alltså visat sig att det blir för dyrt.
– Det blev mycket dyrare än vad vi hade förväntat oss. Problemet är att det har tagit lång tid att beräkna kostnaden, säger kommunens kultur- och fritidschef Kajsa Ravin.
En permanent ombyggnad där bassängen görs djupare beräknas kosta 10-12 miljoner kronor. En tillfällig ombyggnad där kanterna höjs skulle däremot hamna på åtta miljoner kronor.
– Det är pengar som inte finns avsatta i dag, utan det krävs i så fall nya politiska beslut i samband med budgetprocessen inför 2014. Så länge vill inte Riksidrottsförbundet vänta, säger Kajsa Ravin.
Men varför lovade ni att fixa ombyggnaden om ni var osäkra på kostnaden?
– Ja. Vi önskar att vi hade haft bättre kostnadsberäkningar än vi hade. Lärdomen av det här är att vi får söka arrangemang när arenan är på plats helt och hållet, säger Kajsa Ravin.
Enligt Carina Blank har kommunen erbjudit sig att bygga om bassängen tillfälligt, men fått nej av Svenska Simförbundet.
– De säger att det inte duger.
Det bekräftas av simförbundets chef Bengt Jönsson.
– Vi har hela tiden antagit att det blir en permanent lösning. Det är viktigt att det finns bra anläggningar för tävling, träning och motion i Gävle och Norrland. Vi har höga krav på SM-arrangemang, på hur det ska se ut.
Skulle det bli för fult med en tillfällig lösning?
– Jag vet inte ens hur det skulle se ut. Det har inte Gävle visat, säger Bengt Jönsson.
Maria Carlsson