Det var förra hösten som landstinget i Gävleborg anlitade den pensionerade läkaren Erik Hemmingsson från Uppsala som ”medicinsk rådgivare” vid barnsjukvården.
Bakgrunden var den turbulens som rått inom verksamheten under en lång tid. Chefer hade kommit och gått. Missnöje med arbetsmiljön grodde. Bristen på barnläkare var prekär.
Erik Hemmingsson är en av Sveriges mest erfarna sjukhuschefer med uppdrag som chef som Södersjukhuset, chef för Akademiska sjukhuset i Uppsala och landstingsdirektör i Uppsala på meritlistan.
Erik Hemmingsson hyrdes in via konsultbolaget Ledningsbolaget och kostade landstinget 198 000 kronor per månad i tio månader. Nu är uppdraget avslutat och Hemmingsson har lämnat Gävleborg. Själv vill han inte kommentera sina insatser.
– Det jag kan säga är att det var ett trevligt jobb. Jag blev väl mottagen och hade bra relationer. Jag gick därifrån med glatt sinne, säger han.
Erik Hemmingsson hade som föresats att rekrytera nya specialistläkare. Med sitt breda kontaktnät i Sverige trodde han sig kunna locka barnläkare till Gävleborg. Detta lyckades han inte med.
Landstingsdirektör Svante Lönnbark, som initierade köpet av Hemmingssons tjänster, ser det inte som något misslyckande.
– Nej, det var orealistiskt att tro att man under den turbulens som var få hit nya läkare. Jag hade inte de förväntningarna, säger han.
Hemmingsson bidrog däremot till att kontakter togs med sjukhus utanför länet och att kliniken därmed kunde få tag i fler tillfälliga läkare, menar Lönnbark. Under en period köpte kliniken extern hjälp för att bemanna sina jourer.
Hemmingsson har också skapat ökad stabilitet i ledning och verksamhet och därmed lagt grunden för en mer lyckosam läkarrekrytering framöver, anser Lönnbark.
– Det är klart att det här var en kostnad på rätt hög nivå. Men som jag ser det hade vi inget att välja på, säger han.
Från läkarfacket välkomnade man att klinikledningen förstärktes med en läkare. Men det är svårt att i dag se några konkreta resultat av Hemmingssons insatser, anser Fredrik Sewon, barnläkare och representant för läkarfacket.
– Han var en klok man som kom in med bra åsikter. Men han hade inte mandat att förändra så mycket, säger han.
Margreth Rosenberg, verksamhetschef för barnsjukvården, säger att hon som nytillträdd chef utan bakgrund i barnsjukvården haft ett bra stöd av Erik Hemmingsson.
Hon vill också betona att han under sin tid förbättrade strukturen för ST-läkarnas utbildning, något som är viktigt ur rekryteringssynpunkt.
Kliniken har fortfarande brist på egna läkare och måste delvis förlita sig på hyrläkare. Arbetet med rekrytering går vidare.
– Det är ett ständigt arbete, säger Margreth Rosenberg.