Quantcast
Channel: AdaptLogic
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23414

Så uppfostrar du kissen

$
0
0
Liten, ullig och söt, men med tänder och klor som är vassa som synålar. Små kattungar som hela tiden vill rivas och bitas kan vara påfrestande.

I de flesta fall lär sig katten av sina syskon och mamma hur den får uppföra sig. Blir leken för vild och det gör ont kommer någon att skrika högt och gå därifrån, varpå leken upphör.

Men för vissa katter går budskapet aldrig fram. Det kan bero på att de saknar syskon och har en mamma som har varit för snäll och inte sagt ifrån, förklarar kattexperten Ylva Stockelberg.

– Då kan det fungera om man ropar ”aj!” högt när det gör ont eller ”fy!” och sedan ignorera katten. Det kan ha samma effekt.

En annan orsak till det vilda beteendet kan vara att kattungen inte blivit hanterad av människor när den var riktigt liten. Enligt Ylva Stockelberg är det viktigt att kattungen socialiseras från att den är två till åtta veckor. Risken är annars att den inte riktigt tyr sig till människor.

Men hon påpekar att det är ytterst sällan som problemen är så allvarliga att man tvingas ta bort katten. För trots att starten kanske inte har blivit den bästa, finns en hel del åtgärder som man kan ta till. Alla former av våld eller hårdhänta metoder ska man självklart avstå från.

– Att knäppa katten på nosen är ingen bra metod. Händerna ska bara användas för att smeka katten. Klappar på magen bör man däremot undvika, säger Ylva Stockelberg och förklarar att katten kan uppfatta det som en invit till lek.

– Tag ett mjukisdjur i stället och håll det mot magen på katten. Helst ett lite större, som den kan brottas ordentligt med.

En anledning till att en katt är ”bråkig” kan vara att den är rastlös och behöver aktivera sig. Blir leken för vild och katten klöser dig, trots att du sagt ifrån, finns en metod som är lite mer effektiv. Blomsprutan.

Ju snabbare man får en iväg en vattenstråle desto bättre.

– Till slut kan det räcka med att man tar fram blomsprutan och skakar lite på den så förstår katten – ”jaha det här var inte okej”. Sedan måste man bestämma sig för vad som är tillåtet och inte så att man inte sprutar för allt.

Men det finns också situationer då katten säger ifrån. För även om det är skönt att bli klappad så finns det gränser.

– Det kan vara så att katten ligger i ens knä och man klappar och klappar och klappar. Plötsligt biter den till för att den har fått nog. Det får man respektera.

Lena Wreede/TT Spektra

lena.wreede@ttspektra.se


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23414

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!