Nu har det gått två år sedan den där risiga morgonen då de kläckte idén. Absintbränneriet finns, försäljningen ökar stadigt och de har till och med fått en silvermedalj för sin gulgröna brygd.
Vi passar på att träffa absintbryggare Göran Bäuerle (tyskt och uttalas Bojele, förklarar han) när han är på väg till Norrsundet för att vinterstänga sin stuga som han har på en ö i fjärden.
Mötesplatsen blir träffande nog Brasseri Absint i centrala Gävle. Där i baren, lite undanskymd på en hylla, står en flaska med drycken vi ska prata om.
Göran drar en snabbvariant av den 42-åriga historien om sitt liv. Född i Märsta, mormor och morfar i Hamrångefjärden, bott i bland annat Skåne, på Brynäs, Borlänge och Norrsundet.
Han har haft leksaksbutik, drivit tryckeriföretag, sysslat med landsbygdsutveckling och fått kulturpris för en bok. Dessutom har han bryggeriutbildning och lite i förbifarten berättar han också att han bott utomlands och varit muslim en tid.
Så kom då den där dagen för två år sedan när han hälsade på sin kompis Henrik i Borlänge och de funderade vad de skulle göra med resten av sitt liv.
– Man kan göra absint.
Tio sekunder senare:
– Den skulle kunna heta Valkyria!
Så kom frågorna. Är det lagligt? Får man bränna sprit med alkoholhalt över 60 procent? Är det teoretiskt möjligt? Göran och Henrik kom fram till att det nog skulle kunna gå. Nästa steg blev att leta lokal. De var överens om att det skulle vara spektakulärt, en byggnad som i sig själv gav marknadsföring. De tittade på en skola i Hagfors, ett mentalsjukhus i Säter och några kyrkor i Falun och Borås. Till slut hittade de Sankta Annas kyrka i den lilla orten Stråssa vid Lindesberg.
Kyrkan i det lilla samhället med Sveriges äldsta järngruva blev deras för en kvarts miljon kronor. Göran sålde sitt hus, Henrik sin lägenhet och sina två Porschar. Sen gick det fort. Sju dagar mellan jul och nyår 2010-2011 tog det att få bygglov och alla andra nödvändiga papper klara. Enligt pappren var det livsmedelshantering de skulle syssla med. Kyrkan byggdes delvis om för att klara kraven och för att bli inbrottssäker. I augusti 2011 fick de tillstånd för destillering, i augusti blev de godkända av Livsmedelsverket och den 15 november 2011 sålde de sin första låda absint till Garpenbergs slott.
Två veckor senare fanns Valkyria Absinthe från Sankt Annas bränneri med i systembolagets beställningssortiment.
– Då blev det uppenbart för alla att det var absint vi höll på med, säger Göran och skrattar lite.
Diakonissan, som dessutom bor granne med kyrkan, blev inte glad. Göran beskriver hennes reaktion som ”skärrad” men han förklarade för henne att örter samlats in av munkar och nunnor vid klostren i alla tider för att göra ”medicin” av och att ett bränneri på orten skulle ge arbetstillfällen och reklam.
– Då insåg hon fördelarna.
– 1840 skrämde man mask ur magen på soldater med absint. Den såldes som mirakelmedicin.
Sedan starten jobbar Göran och Henrik nästan dygnet runt. Göran sover dessutom på sin arbetsplats, i sakristian. När han någon gång åker ”hem” är det till stugan i Norrsundet men eftersom han jobbar för det mesta är det bekvämt att ha nära till jobbet. Dessutom måste absinten provsmakas och då kan han inte köra bil.
Det är egentligen inte tillåtet att ta med egen alkohol på krogen men Göran halar upp två smäckra flaskor ur sin väska och ställer på bordet. Den ena innehåller absinten Valkyria, den andra julsnapsen Midvinterblot. Den senare är på ”bara” 50 procent och kommer att finnas en kort tid i sortimentet. Nästa jul blir det en ny variant.
– Allt är handgjort. Vi klistrar till och med på etiketterna själv.
Trots att försäljningen går bra kan de båda bränneriägarna inte leva något lyxliv. Än så länge jobbar de oavlönade men kan betala el, varor och annat nödvändigt.
Det har bara gått ett knappt år sedan den första flaskan såg dagens ljus men redan har Valkyria haft stora framgångar. I februari i år kom den svenska absinten på en andraplats i en tävling i England och slog därmed många av dem som bränt absint i många, många år. Månaden efter hade spriten sålt så mycket att systembolaget tog in den i sitt fasta sortiment. Det är den första absint de tagit in på elva år.
Men hur lyckas man få ihop ett så framgångsrikt recept på så kort tid? Första året provade Göran och hans kollega smaker och testade recept. Bland annat hade de ett franskt recept från 1872 som de ändrade lite på kryddningen i. De gillade vad de hade gjort men andra gången blev det inte lika bra och de hade glömt hur de ändrat så det blev till att börja om. Absint består av malört, fänkål, stjärnanis, anis, citronmeliss och en del hemligheter. Den säsongssnaps som Göran och Henrik också tagit fram har dessutom koriander och kanel i receptet.
Kanske kan den drickas ihop med gröt, funderar Göran.
Den är stark men inte lika stark som Valkyria.
– En flaska Valkyria kostar 499 kronor. 100 kronor är moms. 171 kronor är alkoholskatt och de 230 kronor som blir kvar ska gå till frakt, flaskor, råvaror, jobb och så vidare.
Många bäckar små alltså. Och fler ”bäckar” ska det bli. Redan nu har bränneriet flera exportavtal på gång.
– Jag tror vi kan livnära oss på det här om ett år, säger Norrsundetbon som tagit upp kampen med Pernod.