Vid årsskiftet skulle korttidsplatserna på Bomhusgården stänga. Alla korttidsplatser skulle samlas på Bergmästargården, som håller på att omvandlas från äldreboende till korttidsboende.
Nu konstaterar omvårdnadsförvaltningen att Bomhusgårdens 23 platser behövs och vill ha 20 miljoner kronor extra av kommunen till korttidsplatser nästa år. De 21 lägenheterna på Bergmästargården som i dag fungerar som äldreboende behöver fortsätta att göra det.
Bomhusgårdens korttidsplatser ska vara kvar åtminstone mars ut. Var korttidsplatserna sedan ska finnas tittar förvaltningen på nu, men vilka alternativen är vill uppdragschef Lena Isokivelä inte säga.
De flesta korttidsbor väntar på äldreboende. På senare tid har kön växt, något GD berättat.
Furugården som öppnar i februari innebär inga nya platser utan ersätter Björkegrenska gården, men planerna på att göra om Bomhusgården är fortfarande aktuella.
– Det är vår dröm att få till ett modernt äldreboende i Bomhusgården, säger Lena Lundgren, S, ordförande i omvårdnadsnämnden.
Om allt går i lås tror hon att de kan börja renovera efter sommaren och ha det inflyttningsklart vid nästa årsskifte, men hon betonar att det är en gissning.
Hon samtalar också med ett privat företag om att bygga både äldre- och gruppboende, men vill inte säga mer innan det är klart.
Den mångåriga bristen på lägenheter för funktionsnedsatta kvarstår. Utbyggnadsplanerna har inte kunnat förverkligas, bland annat på grund av tomt- och lägenhetsbrist.
Lena Lundgren lovade i december i fjol krafttag, men fortfarande har 21 Gävlebor väntat mer än tre månader på grupp- eller servicebostad, nästan lika många som då. 19 funktionsnedsatta har fått plats i andra kommuner.
– Jag vill absolut inte ha det så, säger Lena Lundgren, som tog initiativ till ett möte med alla berörda.
Hon vågar inte säga när platsbristen är bortbyggd.
– Vad jag förstår är det på rull, men så långt som att sätta spaden i backen har vi inte hunnit.