Det var när Ann-Helen Persson 2008 fick jobb som verksamhetsutvecklare på Centerpartiets Gävleborgsdistrikt som hon engagerades i partiet. Hon fick frågan om hon ville ge sig in i kommunpolitiken.
”Jamen jag är ju inte ens centerpartist”, sa jag. ”Det är du visst det”, fick jag till svar, berättar hon.
Hon läste igenom Centerpartiets partiprogram och kom fram till att hon delar värderingarna. 2010 blev Ann-Helen Persson invald som ledamot i kommunens kultur- och fritidsnämnd.
– Jag har så svårt att inte tycka och lägga mig i saker. Jag har alltid varit sådan. Jag är en riktig föreningsmänniska och nöjer mig aldrig med att bara vara medlem. Jag måste engagera mig, säger hon och berättar att när hon var yngre demonstrerade hon mot kärnkraft och satt i skolans elevkår.
Ann-Helen Persson är född i Sandviken, men växte upp i jämtländska Gällö. Hon bodde åtta år i Stockholm och en kort period i Bollnäs innan hon 2002 flyttade till sin makes hemtrakter i Yttertorp, söder om Forsbacka.
Som utbildad fritidsledare har Ann-Helen Persson jobbat mycket med barn och ungdomar, bland annat inom förbundet Vi unga.
Hon har även arbetat inom Studieförbundet Vuxenskolan där hon anordnade politikerutbildningar för olika partier. Det var så hon kom i kontakt med Centerpartiet.
Nu på torsdag, den 1 november, tillträder Ann-Helen Persson som nytt oppositionsråd efter Roland Ericsson som slutar efter nio år som oppositionsråd och närmare 30 i opposition. Ann-Helen röstades fram som en av fyra nominerade.
– Det blir såklart svårt att fylla ut Rolands kostym. Han är en klippa som jobbat mycket bakom kulisserna, säger hon.
Men hon har sin linje klar. Som ledare för kommunfullmäktiges näst minsta parti tror hon framförallt att det gäller att synas och höras.
– Vi måste ta mer plats och tala om när vi gör något bra, säger hon.
Landsbygdsfrågor ligger Ann-Helen Persson varmt om hjärtat. Hon vill exempelvis se en ”landsbygdssäkring” av de kommunala besluten för att säkerställa att de inte missgynnar personer som valt att bo och leva utanför stan.
– I dag är det väldigt mycket fokus på tätorten, säger hon och nämner den tidigare diskussionen att lägga ner idrottsplatserna i Forsbacka och Hedesunda.
Hon tycker att det är viktigt att det finns tillgång till fritidsgårdar, skolor och annan service i ytterområdena. Hon vill även underlätta för företagen genom exempelvis entreprenörskap på skolschemat och tidsgarantier för handläggningstider av kommunala tillstånd.