Den 21 oktober 1922 skickade Karl Berglund, Ruben Kocken och K J Wahlund en inbjudan till ett 20-tal personer ”till diskussion rörande möjligheterna för bildandet av en lokal sammanslutning i Gefle för filatelistiska intressen”.
Det var elva personer som hörsammade inbjudan och den 24 oktober hölls mötet, föreningen bildades och stadgar fastställdes. Nu har det alltså gått 90 år sedan sällskapet bildades.
Och än är det livaktigt, det finns fortfarande många som tycker de där små frimärkena är mycket spännande. En av dem är Bert O Bergström, numera hedersmedlem i sällskapet. Han har varit med i princip under halva föreningens tid.
Han minns att när han valdes in var det lite andra tider. Titlarna var viktiga: Kamrer, överstelöjtnant och så vidare. Och det var minsann inte bara att betala medlemsavgiften för att komma med:
– Jag fick gå till sällskapet en gång och träffa gubbarna för att presentera mig. Sen fick jag vänta ett tag innan jag fick besked att jag var invald, berättar Bert.
Nu tillhör Bert förstås veteranerna i sällskapet och han har med åren lärt sig så mycket om frimärken att han numera anlitas för att värdera samlingar. Det händer då och då att anhöriga till någon avliden kommer med en samling för att höra om den är värd något.
– Ofta är det inget värde alls. På försommaren kom en man med sin pappas samling. Det visade sig att den samlingen inte var värt något. Men han hade också en plåtask med mynt med sig, och den visade jag för en vän som kan mynt. Och han värderade plåtaskens innehåll till 10 000 kronor, säger Bert O Bergström.
Att vara frimärkssamlare är ofta att specialisera sig på något ämne. Bert O Bergström samlar på järnvägsmotiv, det föll sig naturligt eftersom han jobbade på järnvägen.
Och jodå, han har sett det där mytomspunna gula Tre Skilling Banco-frimärket som är världens mest värdefulla (senast kända köpeskilling var 15 miljoner). Det var på en utflykt till Stockholm med filatelistsällskapet när dyrgripen ställdes ut.
– Man fick titta på den i en glasmonter som var ordentligt bevakad av vakter, säger Bert.
Ellinor Alicesson är nästan yngst av alla i sällskapet och dessutom vice ordförande och ungdomsansvarig. Både hon och Bert har samlat i stort sett hela sina liv. Ellinor började när hon var åtta år och Bert började samla när han var sju.
– Det som är så fascinerande är hur vackra frimärkena är och vilket arbete och vilken teknik som krävs för att göra ett frimärke. Det ger också så mycket kunskap och glädje att hålla på med sin samling, säger Ellinor.
– Och det är så avstressande att sitta med sin samling. Man kopplar av, det är kreativt och väldigt bra träning i att strukturera och organisera. Det har jag mycket nytta av i mitt jobb på reklambyrån,säger Ellinor Alicesson.
Även om Gefle Filatelisällskap har 85 medlemmar och ett rikt samarbete med Sandvikens förening så inser både Ellinor och Bert att de måste få fler medlemmar. Inte minst ungdomar.
– Så skriv gärna att de kommer till Frimärkets dag och ser vad vi sysslar med. Det blir lite extra i år, säger Ellinor Alicesson.
Och jodå, han har sett det där mytomspunna gula Tre Skilling Banco-frimärket som är världens mest värdefulla