Är industrin lite mossig? Har den spelat ut sin roll?
Ett rungande nej blir slutsatsen av de siffror som Svenskt Näringsliv presenterar i rapporten ”Behöver Sverige fler fabriker?”.
Verkstadsindustrin exporterar för 140 miljarder kronor per år – mer än gruv-, kemi- och skogsindustrin tillsammans. Det kan jämföras med ”det svenska musikundret” som exporterar för en miljard.
– Som en liten ekonomi är Sverige väldigt beroende av att sälja till andra länder.
– Mer än 50 procent av BNP består av export och industritillverkade produkter dominerar, säger Håkan Kingstedt, moderator för paneldebatten.
En nyetablering av ett tillverkningsföretag skulle ge positiva effekter i regionen.
I rapporten resonerar Svenskt Näringsliv utifrån det hypotetiska exemplet Framtidsbatteri, ett företag som har stora likheter med Boston Power som för några år sedan övervägde att starta en fabrik i Gävle.
Om Framtidsbatteri sysselsätter 600 personer skapas ytterligare 400 jobb i kringliggande näringar. Investeringar tar fart och byggandet av bostäder, vägar, vatten och avlopp ökar välståndet.
Men hur ska Sverige och Gävleregionen bli bättre på att locka till sig företag? Svaren från Svenskt Näringsliv kan sammanfattas i fyra punkter:
l Enklare lagar och regler.
l Kortare handläggningstider för olika tillstånd.
l Energiförsörjningen måste säkerställas.
l Bättre kompetensförsörjning.
– I dag har vi en efterfrågestyrd högskoleutbildning vilket gör att vi får väldigt många designers och musiker när vi egentligen behöver arbetskraft inom industrin, säger Carl Eckerdahl, en av författarna till rapporten.
– Men industrin har också ett ansvar att sprida kunskap om vad ett jobb inom industrin innebär idag. Där är Sandvik en förebild, säger Inger Källgren Sawela.
Hon menar att Gävle kommun har en hemläxa att göra och får medhåll av kommunalråd Roger Persson, MP.
– Vi måste tillmötesgå företagen och lyssna på dem, se till att vi talar samma språk. Det ska finnas en lots på kommunen som kan hjälpa företag med olika tillstånd, man ska inte behöva vända sig till flera olika handläggare, säger han.
Men det finns gränser för vad kommunen kan göra. Boston Power är ett exempel på det.
– De valde att etablera sig i Kina som erbjöd subventioner som inte ens är tillåtna här. På sådana villkor kan vi inte konkurrera, säger Roger Persson.