Normalt dras den planerade operationsverksamheten ner på somrarna. Det görs för att personalen ska få semester och för att patienterna ofta inte vill bli opererade mitt i sommaren.
Den här sommaren gjorde landstinget i Gävleborg ett försök att hålla operationsfrekvensen uppe på en högre nivå än tidigare. Under juli-augusti gjordes 208 fler operationer än under samma period i fjol.
– Vi planerade på ett annat sätt och kunde bland annat ha fler operationslag i gång än förra sommaren, säger Helena Björkman, chef för Division operation.
Satsningen ska nu utvärderas. Men klart är att den haft betydelse för patienterna som snabbare kommit till operation jämfört med tidigare somrar.
Med korta väntetider är chansen också större för landstinget att få god utdelning ur regeringens stimulanspott kömiljarden. Hittills i år har 24 miljoner kronor tickat in därifrån.
Samtidigt är planerade operationer som ställs in i sista stund är ett problem på många sjukhus. Under fjolåret ställdes totalt cirka 1 400 operationer in i länet. Det betyder fyra-fem inställda operationer per dag.
– Det är alldeles för mycket, konstaterar John Mälstam, verksamhetschef med ansvar för landstingets operationsavdelningar.
En sen strykning ställer till problem. Det går inte att på kort varsel hitta en ny patient att operera. Att ha en fullt bemannad och utrustad operationssal som inte används renderar också landstinget onödiga kostnader.
Det pågår ett arbete för att förbättra rutinerna kring planerade operationer så att strykningarna kan minimeras.
Bland annat försöker man skapa enhetliga medicinska kriterier för när patienter ska opereras. Patienter ska inte behöva bli hemskickade på operationsdagen på grund av att två läkare bedömer samma åkomma på olika sätt.